Cel mai scump vin alb

chateau-dyquem-1811-albCel mai scump vin alb a fost tranzacţionat, potrivit site-ului oficial al Guinness World Records, la 18 ianuarie 2011.

Este vorba despre singura sticlă din vinul alb Château d’Yquem, datând din anul 1811, care a fost vândută de către compania londoneză The Antique Wine Company, la suma de 75.000 de lire sterline.

Sticla a fost cumpărată de către renumitul somelier francez Christian Vanneque, proprietar al restaurantului SIP Wine Bar din Bali, Indonezia.

Château d’Yquem este un vin alb, obţinut în podgoriile Sauternes, din sudul regiunii viticole franceze Bordeaux. Pentru stabilirea preţului, însă, a fost nevoie de o evaluare foarte riguroasă.

Astfel, la 29 ianuarie 2007, sticla a trecut printr-o inspecţie serioasă, la Château d’Yquem, în Sauternes, aceasta fiind efectuată de specialiştii John Salvi şi Sandrine Garbay, alături de directorul general al The Antique Wine Company, Stephen Williams.

A fost eliberat un certificat, care atestă faptul că atât forma sticlei, cât şi culoarea vinului sunt corespunzătoare vechimii acestuia, notează http://www.dailymail.co.uk/. (Text: Agerpres, Foto:captura video, Video: youtube.com)