Cel mai pufos iepure din lume

iepure-angora1

Această minge pufoasă este, de fapt, un iepure – iepurele de Angora, de la care se recoltează mătăsoasa lână de Angora.

iepure-angora2

Iepurele de Angora este una dintre cele mai vechi rase de iepuri domestici, care îşi are originea în Turcia. Povestea lui începe la începutul secolului al XVII-lea, când nişte marinari au ajuns în portul turcesc pe care l-au numit Angora. Marinarii au remarcat şalurile purtate de femeile din zonă, foarte frumoase, fine şi mătăsoase.

iepure-angora3

iepure-angora4

Şi atunci, înainte de a părăsi portul, s-au aprovizionat cu o încărcătură de iepuri de Angora pentru a-i aduce în Franţa. Francezii revendică faptul că au fost primii care au menţionat iepurii de Angora, în Enciclopedia din 1765.

iepure-angora5

În orice caz, francezii au fost primii care au văzut posibilităţile comerciale ale lânii de Angora şi au început să producă fire din acest tip de lână.

iepure-angora6

În afară de utilizarea lor comercială, iepurii au devenit animale de companie cu popularitate la francezi, de unde s-a răspândit în alte părţi ale Europei, la sfârşitul secolului.

iepure-angora7

Există cinci rase de iepuri de Angora. Rasa englezească este frecvent întâlnită ca animale de companie, datorită aspectului său drăguţ şi pufos. Aceasta este rasa din fotografiiile prezentate aici.

Printre alte rase se numără rasa franceză, apreciată pentru lâna care poate fi toarsă manual; rasa gigant, apreciată pentru colorarea intensă; rasa satin, apreciată pentru luciu şi culoarea bogată a lânii; şi rasa germană.

iepure-angora8

În funcţie de rasă, iepurii de Angora cântăresc între 3 şi 5,5 kg. Au o varietate de culori, iar uneori au anumite puncte de culoare pe urechi, nas, şi picioare.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com)