Cel mai modern Observator astronomic din România

Observator astronomic-bacau-01

Observatorul astronomic din Bacău a fost inaugurat, marţi, 31 mai, după realizarea unor lucrări de modernizare efectuate cu fonduri europene, în prezenţa liderilor PSD Victor Ponta şi Rovana Plumb. Valoarea proiectului a fost de 2,2 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro din fonduri europene.

„Sunt foarte fericit să oferim drept cadou copiilor, cu prilejul Zilei lor internaţionale, acest spaţiu educaţional ce reprezintă, în momentul de faţă, cea mai mai mare ca suprafaţă expoziţională şi de studiu în domeniul astronomiei din România, în care vizitatorul va avea acces la servicii culturale dispunând de tehnologii media moderne şi interactive de ultimă generaţie”, a subliniat la festivitatea de deschidere Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, instituţie ce a iniţiat şi susţinut derularea investiţiei.

El a mărturisit faptul că investiţia a pornit destul de greu, în sensul că exista puţin curaj în septembrie 2014 pentru un asemenea demers.

„Practic, asistenţa financiară nerambursabilă era de 13 la suta, dar pe parcurs, având şi puţin noroc, dar mai ales conştienţă de valoarea educaţională şi turistică a obiectivului, am insistat, reuşind să inversăm aceste procentele de finanţare şi, astăzi, investiţia este realizata preponderent din fonduri europene”, a indicat Dragoş Benea.

Observator astronomic-bacau-02

La rândul său, Victor Ponta, cel ce a girat în calitate de prim-ministru contractarea obiectivului în 2014, a menţionat că este ‘impresionat şi entuziast pentru calitatea şi valoarea educaţională’, dar şi de felul cum arată în prezent Observatorul astronomic din Bacău.

„Cred că va deveni, cu adevărat, un centru educaţional, integrat, complex, complet, multimedia şi interactiv la nivel european. Sunt foarte mulţumit să văd că proiecte educaţionale iniţiate în timpul mandatului meu de prim ministru încep să prindă contur la un asemenea nivel profesional, totul în beneficiul publicului larg, dar mai ales a satisfacerii curiozităţii copiilor şi pasiunii celor preocupaţi de astronomie”, a afirmat Victor Ponta.

Proiectul, fundamentat pe includerea în spaţiul Observatorului a fostului castel de apă al Bacăului, precum şi pe construirea unei clădiri noi, a presupus crearea, pe lângă sălile expoziţionale situate pe trei nivele şi realizarea, la nivelul superior al clădirii atât a unei săli multimedia, pe cupolă căreia, folosindu-se tehnologii în premieră în România, pot fi prezentate show-uri 3D care întregesc senzaţia de călătorie în spaţiu, cât şi o platformă circulabilă, unde s-a amenajat o sală acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu un telescop performant. De acolo, atât specialiştii, dar şi publicul larg pot face observaţii directe a fenomenelor astronomice.

„Observatorul astronomic este singurul din ţară ce se constituie într-un complex unitar încorporând un planetariu multimedia 3D, cupolă rabatabilă cu telescop performant şi expoziţii interactive în domeniu, devine parte integrantă a inovării în spaţiul expoziţional românesc, asigurate de noile investiţii şi reaşezări pe principii interactive a Complexului muzeal de ştiinţe ale naturii „Ion Borcea” din Bacău, fapt ce îi permite integrarea în circuitul turistic de vârf, nu numai în judeţ, ci chiar la nivel de ţară”, a declarat Gabriela Gurău, directorul instituţiei.

Peste 1.000 de copii din Bacău sunt înscrişi să viziteze şi să asiste la show-urile multimedia oferite de noul Observator miercuri 1 iunie, de Ziua internaţională a copilului. ( Text: Agerpres, Foto: observatorulastronomicbacau.ro)