Cel mai mic animal vertebrat din lume

cea-mai-mica-broascaCel mai mic animal vertebrat cunoscut este broscuţa din specia Paedophryne amauensis, descoperită în august 2009, în Papua Noua Guinee. Un adult ajunge la mărimea maximă de 7,7 milimetri.

A fost cuprinsă în ediţia 2013 a celebrei Guinness Book. Specia Paedophryne amauensis a fost inclusă în Topul 10 noi specii de către Institutul Internaţional pentru Explorarea Speciilor, la 22 mai 2013.

Cel mai mic animal vertebrat din lume a fost descoperit de erpetologul Christopher Austin de la Universitatea de Stat din Louisiana. Numele de „amauensis” provine de la satul Amau, în vecinătatea căruia a fost descoperită broscuţa. Aceasta este capabilă de sărituri ce depăşesc de 30 de ori mărimea propriului corp.

Se hrăneşte cu mici insecte, perioada zilei în care vânează fiind ori la răsărit, ori la asfinţitul soarelui. Trăieşte doar pe uscat, preferând să se refugieze pe frunzele plantelor terestre din pădurea tropicală.

Spre deosebire de restul broaştelor, cele din specia Paedophryne amauensis nu mai trec prin etapa de mormoloci. Precedentul record de cel mai mic animal vertebrat a fost deţinut de peştii Paedocypris progenetica, din Indonezia, care măsoară însă cu 0,2 milimetri mai mult decât broscuţele din Papua Noua Guinee. (Text: Agerpres, Foto: amphibia.be, Video: youtube.com)