Cel mai mare stadion din lume

rungrado-stadion

Cel mai mare stadion din lume este Rungrado 1 Mai din Phenian, capitala Coreei de Nord. Arena are o capacitate de 150.000 de locuri şi se întinde pe o suprafaţă de peste 207.000 metri pătraţi.

Stadionul, inaugurat la 1 mai 1989, este folosit în principal pentru desfăşurarea Festivalului Arirang, un spectacol grandios artistic şi de gimnastică ce începe, de obicei, la începutul lunii august şi se termină în jurul datei de 10 septembrie. În plus, Stadionul Rungrado este şi gazda unor meciuri de fotbal şi a unor competiţii de atletism. Cel mai înalt punct al acoperişului depăşeşte 60 de metri.

Stadionul a împrumutat numele insulei Rungrado, aflată pe râul Taedong, pe care este amplasat. Forma arenei cu 16 arcade este menită să imite o magnolie ce înfloreşte. În apropierea acestui stadion se află Stadionul Kim Ir Sen, care poate găzdui un număr maxim de 50.000 de spectatori.

Pe plan mondial, stadionul din Phenian este urmat de cel din Michigan (SUA), a cărui capacitate este de „doar” 109.901 locuri. Pe poziţia a treia se află o altă arenă americană, Beaver Stadium, cu 107.282 locuri. Cel mai mare stadion din Europa este Camp Nou, casa celor de la FC Barcelona, cu aproape 100.000 de locuri. (Text: Agerpres, Foto: eveste.ro)