Cel mai mare satelit de observaţie al Terrei

Envisat

Envisat (ENVIromental SATellite), cel mai mare satelit de observaţie a Pământului, a fost lansat la 1 martie 2002, cu o rachetă ARIANE-5 de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Timp de 10 ani, satelitul lung de 10 metri şi greu de 8 tone, supranumit „satelitul pentru mediu”, a colectat în fiecare zi 280 gigaocteţi de date, exploatate de 4.000 de proiecte ştiinţifice din Europa şi din lume. Durata unui înconjur complet al Pământului efectuat de satelit era de 101 minute. Envisat efectua 14 rotaţii pe zi în jurul Terrei.

Pentru a-i economisi combustibilul şi a-i prelungi durata de funcţionare cu până la trei ani, Envisat a fost mutat la 28 octombrie 2010, pe o nouă orbită, coborând de la 800 km la 783 km.

Cele 10 echipamente ştiinţifice optice, radar şi de investigare a atmosferei de la bordul Envisat, au fost proiectate să fotografieze Terra, să monitorizeze gazele care produc efectul de seră, să supravegheze curenţii marini şi zonele acoperite de alge ale oceanului, să înregistreze nivelele de ozon şi să analizeze evoluţia gheţurilor polare.

Radarul cu deschidere sintetică ASAR şi spectrometrul programabil cu rezoluţie medie MERIS erau cele mai importante instrumente din dotarea Envisat.

Satelitul Envisat a contribuit, în special, la o mai bună cunoaştere a fenomenului de încălzire globală şi a urmărit evoluţia mareei negre din Golful Mexic. După ce contactul cu satelitul s-a pierdut, brusc, la 8 aprilie 2012, ESA a anunţat încheierea misiunii acestui satelit la 9 mai 2012. (Text: Agerpres, Foto: esa.int)