Cel mai mare lac sărat helioterm

Lacul Ursu02

Situat în staţiunea Sovata, la o altitudine de 502 m, lacul Ursu este cel mai mare lac sărat helioterm din România, dar şi din lume. De asemenea, este un lac unic în Europa datorită proprietăţilor deosebite ale apei sale.

Lacul Ursu are o suprafaţă de 40.235 metri pătraţi, o adâncime de 18,10 m, o lungime de 400 m, o lăţime 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Este înconjurat de o vegetaţie abundentă, lucru mai puţin cunoscut în zonele masivelor de sare.

Format, în 1875, într-o depresiune de prăbuşire, consecinţă a unui proces intens de dizolvare a sării, lacul este o formaţiune geologică foarte tânără, de natură carsto-salină. Numele l-a primit după forma lui, care seamănă cu o piele întinsă de urs.

Fenomenul de heliotermie a apărut şi a fost descoperit ulterior (1901) fiind determinat de stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară.

Lacul Ursu01

Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafaţa lacului, formând un strat de câţiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 – 2,50 m) se încălzesc sub acţiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârşitul lunii iunie). Apa sărată, datorită greutăţii sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafaţă şi îşi păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară.

În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius. În anii următori, datorită creşterii numărului de vizitatori, temperatura apei nu a mai atins această valoare. În condiţii optime la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă ajunge la 50-55 grade Celsius. În timpul verii, temperatura apei scade treptat.

Băile în apele acestui lac sunt recomandate pentru tratarea diferitelor afecţiuni (reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare), dar care nu trebuie să depăşească 20-30 minute (pentru copii 10-15 minute). Un alt ingredient folosit în diverse tratamente este nămolul de pe fundul lacului. (Text: Agerpres, Foto: dozadebine.ro)