Cu o suprafaţă de 82.362 km pătraţi, Lacul Superior (Lake Superior) este cel mai mare lac cu apă dulce din lume. Canada se află pe malul nord-estic al lacului, iar Statele Unite ale Americii pe cel sud-vestic. Lacul Superior este cel mai întins dintre cele cinci care formează Marile Lacuri americane, care , la rândul lor, reprezintă cea mai mare unitate lacustră de apă dulce din lume.
Acestea ocupă o suprafaţă de 246.000 km pătraţi şi sunt: Lacul Superior, Lacul Michigan, Lacul Huron, Lacul Erie, Lacul Ontario.
Poziţia lor, importanţa lor economică şi rolul pe care îl joacă în peisajul nord american au făcut ca această regiune să fie una de importanţă deosebită şi într-o permanentă dinamică. Lacul Superior are 616 km lungime, 258 km lăţime şi o adâncime maximă de 405 m. Aproape 200 de râuri se varsă în lac. Este renumit pentru pitorescul malurilor sale, dar şi pentru numeroasele naufragii petrecute aici. Printre insulele sale se numără şi Isle Royale.
Turismul, pescuitul şi vânatul reprezintă cele mai importante atracţii din zonă. În plus, aici sunt multe porturi naturale şi artificiale. Lacul Superior comunică cu lacul Huron în extremitatea sa de sud-est, prin ecluza Sault Sainte Marie, fiind considerat extremitatea sistemului navigabil care leagă fluviul Sfântul Lawrence de Marile Lacuri.
În timpul sezonului de navigaţie, care durează opt luni, pe aici se transportă cereale, făină şi minereu de fier. Misionarul iezuit francez Claude Jean Allouez a cartografiat lacul în 1667. Regiunea a fost sub stăpânire britanică din 1763-1783 până în 1817, când compania American Fu Company a preluat partea de sud a graniţei canadiene. (Text: Agerpres, Foto: law2.umkc.edu)