Cel mai mare cuptor solar de la Odeillo

cuptor-solar-Odeillo-01

Font-Romeu-Odeillo-Via sau, simplu, Odeillo, este o comună din munţii Pirinei, aflată în apropiere de graniţa cu Spania, din sudul Franţei, unde se află unul dintre cele mai însorite locuri de pe pământ. Cu peste 3.500 de ore de soare pe an, nu e de mirare că în Odeillo se află cel mai mare cuptor solar din lume.

cuptor-solar-Odeillo-02

cuptor-solar-Odeillo-03

Construit în 1969 de către Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică, cuptorul solar constă dintr-un câmp de 63 de oglinzi heliostatice montate pe terasele dealurilor înconjurătoare, care îndreaptă razele soarelui pe o oglindă concavă mare.

cuptor-solar-Odeillo-05

cuptor-solar-Odeillo-04

Aceasta concentrează o cantitate enormă de lumină solară pe o suprafaţă de mărimea aproximativă a unui vas de gătit, unde temperatura creşte la 3.500 de grade Celsius. Oglinda parabolică este construită din 10.000 de oglinzi individuale şi acoperă o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi.

cuptor-solar-Odeillo-06

Cuptorul solar este folosit de Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică pentru studierea sistemelor de transfer de căldură în fluide, al  convertoarelor de energie şi al comportamentului materialelor la temperaturi ridicate. Aceste domenii sunt de interes special pentru industria aerospaţială. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com)