Cel mai înalt roller coaster din lume

roller-coaster-01

Cel mai înalt roller coaster din lume este Kingda Ka, situat în parcul de distracţii Six Flags Adventure din Jackson, New Jersey, SUA. Totodată, Kingda Ka este al doilea cel mai rapid roller coaster din lume. Roller coaster-ul din New Jersey a fost inclus în ediţia 2015 a Guinness Book.

Trenuleţul ce se deplasează pe traseul Kingda Ka este propulsat hidraulic şi atinge 206 km/h în doar 3,5 secunde. La scurt timp de la plecare, trenuleţul urcă pe principala curbă ascendentă a construcţiei, ce are o înălţime de 139 de metri.

Construcţia roller coaster-ului Kingda Ka a fost anunţată la 10 septembrie 2004. Traseul a fost deschis publicului la 21 mai 2005. Timp de aproape cinci ani, a deţinut recordul pentru cel mai rapid roller coaster, fiind umbrit însă în noiembrie 2010 de către construcţia Formula Rossa, din parcul Ferrari World din Adu Dhabi.

Pe Kingda Ka circulă patru trenuleţe, colorate în verde, albastru închis, albastru verzui, respectiv portocaliu. Fiecare cuprinde 18 locuri, grupate două câte două. În mai 2009, construcţia a fost lovită de fulger şi a suferit daune importante. Traseul a fost redeschis publicului peste trei luni, la 21 august 2009.

roller-coaster-02

Noi probleme pentru administratorii acestui roller coaster au survenit în august 2011, din cauza uraganului Irene. Un alt incident a avut loc 26 iulie 2012, când un tânăr a suferit răni minore în urma coliziunii cu o pasăre, în timpul călătoriei pe Kingda Ka.

Până la construcţia roller coaster-ului din New Jersey, titlul de cel mai înalt astfel de traseu i-a aparţinut lui Top Thrill Dragster, din Cedar Point, Ohio. (Text: Agerpres, Foto: kingdaka.net, Video: youtube.com)