Cel mai înalt om din lume s-a întâlnit cu cel mai scund

Sultan-Kosen-ww

Cel mai înalt om din lume, turcul Sultan Kösen, de 2,51 metri, şi cel mai scund, nepalezul Chandra Bahadur Dangi, care măsoară doar 54,6 centimetri, s-au întâlnit joi, 13 noiembrie 2014, la Londra, la invitaţia cărţii Guiness a recordurilor.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia celei de-a zecea ediţii a „Zilei recordurilor” Guiness şi a avut loc pe o peluză din centrul capitalei britanice, în apropiere de clădirea parlamentului, unde cei doi bărbaţi au luat ceaiul împreună. Fiecare a declarat că a aşteptat cu curiozitate să-l cunoască pe celălalt.

„Sunt încântat să-l văd pe omul cel mai înalt din lume”, a afirmat Chandra Bahadur Dangi, de 75 de ani, care purta haine tradiţionale nepaleze.

„Mă întrebam cât de înalt poate fi şi până la ce nivel al piciorului meu va ajunge”, a mărturisit turcul de 32 de ani, îmbrăcat cu un costum sobru şi cu cravată roşie. El a recunoscut că are probleme de sănătate din cauza taliei sale, care îi afectează mai ales genunchii. „Mă oboseşte să stau prea mult în picioare”, a mai spus Sultan Kösen, .

Creşterea veritigioasă a turcului a fost cauzată de o tumoare la hipotalamus.

A fost operat în 2010 şi a luat medicamente pentru a controla nivelul hormonului de creştere. În 2012, a fost declarat vindecat, estimându-se că talia lui s-a stabilizat. Este obligat să utilizeze cârje la mers întrucât articulaţiile sale nu sunt suficient de puternice. (Text: Agerpres, Foto: mirror.co.uk, Video: AFP)