Cel mai înalt mamifer din lume

girafe

Girafa, cel mai înalt animal de pe Terra, potrivit Guinness Book, este originară din Africa şi trăieşte în zonele aride, uscate. Se găseşte în savane, câmpii şi chiar păduri deschise, în regiunile meridionale din centrul Africii, incluzând zona deşertului Saharei.

Girafele măsoară între 4 şi 6 metri în înălţime şi cântăresc între 794 până la 1.270 kg potrivit nationalgeographic.com. Evident femelele întrunesc cele mai mici dintre aceste valori. La naştere, un pui de girafă cântăreşte doar 50-55 kilograme şi are 2 metri înălţime până la umeri.

Petele de pe blana girafei variază în funcţie de zona în care trăieşte şi se hrăneşte, ajutând-o la camuflare. Culoarea blănii poate varia în funcţie de sezon şi starea de sănătate. Limba girafei are 53 centimetri lungime şi este neagră, ajutând-o să apuce şi frunzele din vârful copacului. Girafa trăieşte în medie, în sălbăticie, în jur de 25 ani. Se hrăneşte cu frunze, flori, seminţe şi fructe, însă planta favorită este ţepoasa acacia. Poate consuma până la 66 kilograme de hrană într-o zi, însă, când e secetă, poate supravieţui şi cu 7 kilograme de hrană pe zi.

Este un animal social şi trăieşte în turme de 10-20 indivizi. Leul este principalul prădător al puilor de girafă, urmat de leopard şi hienă. Girafele mature se pot apăra singure, alergând cu viteză şi dând lovituri mortale de copite. Picioarele lungi ale girafei o ajută să alerge cu viteză, când situaţia o impune, respectiv cu 56 km/oră pe distanţe scurte, potrivit dar şi să alerge susţinut cu 16 km/oră pe distanţe mai lungi. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)