Cel mai bun restaurant din lume

Osteria Francescana

Restaurantul italian „Osteria Francescana” din Modena, aparţinând chef-ului Massimo Bottura, a obţinut primul loc în clasamentul din acest an al celor mai bune 50 de restaurante din lume (World’s 50 Best Restaurants), dat publicităţii luni, 13 iunie, la New York, după ce anul trecut ocupase locul al doilea, informează Reuters şi AFP.

Restaurantul spaniol „El Celler de Can Roca” din Girona, câştigătorul de anul trecut, s-a situat în acest an pe poziţia a doua, în timp ce restaurantul newyorkez „Eleven Madison Park” a fost votat al treilea în acest clasament sponsorizat de brandurile italiene de apă minerală S.Pellegrino şi Acqua Panna.

Juriul a fost format din aproape 1000 de bucătari, critici şi experţi din domeniu.

Deşi clasamentul din 2016 cuprinde restaurante din 23 de ţări de pe şase continente, jumătate din restaurantele prezente în Top 50 se regăsesc în Europa. Cel mai bine cotat restaurant asiatic din listă a fost pentru al doilea an consecutiv restaurantul japonez „Narisawa” din Tokyo, care a ocupat poziţia a opta.

Locul al patrulea în Top 50 fost ocupat de restaurantul peruan „Central”, urmat de „Noma”, din Danemarca, pe locul al cincilea, de „Mirazur” din Franţa pe locul al şaselea şi de „Mugaritz” din Spania pe şapte.

Festivitatea de premiere organizată în mod tradiţional la Londra, de la evenimentul inaugural din 2002 până anul trecut, se află într-un turneu mondial care include oraşul New York anul acesta, urmând să fie organizată la Melbourne (Australia) în 2017. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Massimo Bottura – Osteria Francescana)