Cel mai bun restaurant din Europa

Eneko Atxa

Restaurantul „Azurmendi” din Comunitatea autonomă spaniolă Ţara Bascilor este primul în Top 100+ Restaurante Europene 2015 realizat de experţii în artă culinară ai prestigiosului ghid Opinionated About Dining (OAD), relatează cotidianul spaniol ABC. Chef Eneko Atxa a fost unul dintre tinerii bucătari cu cea mai mare proiecţie în cel mai scurt timp.


În numai doi ani, între 2011 şi 2013, a reuşit ca restaurantul său «Azurmendi» să treacă de la una la trei stele Michelin. Fapt mai puţin obişnuit pentru un ghid foarte lent în luarea deciziilor, mai ales când este vorba despre acordarea celei mai înalte calificări.

Situat în Larrabetzu (provincia Vizcaya), foarte aproape de Bilbao, acest restaurant se află într-o impresionantă clădire perfect integrată în mediu, construită din sticlă, lemn şi piatră şi echipată cu tehnologie de vârf. Bucătăria este elegantă, cu rădăcini basce şi foarte personală. În farfurii, gusturi subtile, combinaţii de mare iscusinţă şi un aspect deosebit.

 azurmendi-01

Toţi mesenii, dacă timpul o permite, sunt invitaţi, imediat ce sosesc, să cunoască facilităţile. Mai întâi, o plimbare prin grădină şi prin seră, care ocupă partea superioară a clădirii. Acolo se serveşte primul aperitiv. Apoi, într-o uriaşă şi spectaculoasă sală plină de vegetaţie, cu trunchiuri de mari arbori care ascund aparatele de ventilaţie, clienţii primesc un nou aperitiv. Nişte coşuri de picnic îmbie cu diverse snackuri: millefeuille cu anşoa, icre cu mărar sau măsline cu vermut.

Urmează o tură prin bucătărie, care se află în centrul clădirii, şi apoi se merge în spaţioasa sală de mese. Numai 13 mese, cu mari distanţe între ele, într-o ambianţă confortabilă şi primitoare. Tot peretele este din sticlă. De o parte – bucătăria, de cealaltă parte – valea care înconjoară Larrabetzu. Se mai poate vedea via, din ai cărei struguri familia lui Eneko Atxa face vin.

La restaurantul Azurmendi nu există listă de meniuri. Numai două meniuri, Erroak şi Adarrak, de 145 şi, respectiv, 175 de euro, la care se adaugă TVA şi, desigur, băuturile. Felurile de mâncare, servite de o echipă extrem de profesionistă şi discretă, se succed într-un ritm perfect.

azurmendi-02

Printre acestea, roşie cu anghilă, porumbel cu anghinare şi ou prăjit. Pâinea, de casă, este pe bază de spelta sau porumb de Munguía. Ca desert, de exemplu, măr, caramel şi iaurt; brânză cu fructe de pădure şi mentă.

În Top 100+ Restaurante Europene 2015 (Top 100+ European Restaurants 2015), „Azurmendi ” (Spania) este urmat de „Troisgros ” (Franţa), „L’Arpege ” (Franţa), „In de Wulf ” (Belgia), „Quique Dacosta Restaurante ” (Spania), „Louis XV – Alain Ducasse ” (Monaco), „Diverxo ” (Spania), „Le Calandre ” (Italia), „Noma ” (Danemarca), „Etxebarri” (Spania). Opinionated About Dining (OAD) este unul dintre principalele sisteme de apreciere a restaurantelor. Este elaborat de un grup de experţi care străbat lumea pentru a testa arta gastronomică. (Text: Agerpres, Foto: abc.es, erkocht.de, Video: youtube.com)