Cea mai veninoasă pasăre din lume

Pitohui dichrous

Cea mai veninoasă pasăre din lume este, conform ediţiei 2015 a faimoasei Guinness Book, Pitohui dichrous, din familia Oriolidae. Una din puţinele păsări veninoase, aceasta trăieşte cu precădere în Papua Noua Guinee şi a fost descoperită în 1990.

În contrast cu frumuseţea penajului său negru şi portocaliu, penele şi pielea păsării Pitohui dichrous conţin o puternică substanţă neurotoxică, homobatrachotoxina. Această otravă, similară, de altfel, cu cea secretată de broaştele „săgeată otrăvită” (familia Dendrobatidae) din America Centrală şi de Sud, provoacă senzaţii de amorţeală şi furnicături odată intrată în contact extern cu un alt organism.

Din câte se pare, otrava păsării Pitohui este rezultatul dietei sale. Mai exact, ea se hrăneşte cu anumiţi gândaci (familia Melyridae) care sunt o sursă principală a toxinei amintite. Oamenii de ştiinţă înclină să creadă că otrava de pe corpul păsărilor Pitohui are rolul de a le apăra de anumiţi paraziţi. (Text: Agerpres, Foto: creationrevolution.com)