Cea mai veche plantă cu flori

cea-mai-veche-planta

Oamenii de ştiinţă au anunţat, la 3 mai 2002, descoperirea resturilor fosilizate ale celei mai vechi plante cu flori. Potrivit www.guinnessworldrecords.com, aceasta are o vechime de peste 125 milioane de ani şi se numeşte Archaefructus sinensis.

A fost descoperită într-o bucată de piatră, în nord-estul Chinei şi, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida, reprezintă, cel mai probabil, strămoşul tuturor plantelor cu flori de pe pământ. Totodată, aceştia susţin că planta trăia în apele de mică adâncime, iar cea mai apropiată plantă înrudită din zilele noastre pare a fi nufărul, care trăieşte tot în apă, cu inflorescenţele şi cu seminţele la suprafaţă.

Descoperirea a fost anunţată în publicaţia Science, într-un material semnat de David Dilcher, profesor emerit de Știinţe Geologice şi Paleobotanică la Universitatea din Florida, şi de Ge Sun, geolog la Universitatea Jilin din Changchun, China, alături de care acesta a lucrat, împreună cu alţi cercetători. Potrivit site-ului news.bbc.co.uk, Archaefructus sinensis mai este cunoscută şi sub denumirea de „vechiul fruct al Chinei”, iar David Dilcher spune despre ea că este „un fel de mamă a tuturor plantelor cu flori”.

Botaniştii consideraseră până atunci că cea mai veche plantă cu flori ar fi una lemnoasă, provenind din Noua Caledonie, dar profesorul Dilcher susţine că această descoperire este chiar mai veche.

Archaefructus sinensis este considerată a avea aceeaşi vechime cu Archaefructis lianoningensis, care fusese datată anterior la 144 milioane de ani vechime. Dar studiul ulterior al sedimentelor în care a fost descoperită a indicat o vechime mai mică, de doar 125 milioane de ani. Prin urmare, cele două plante au aceeaşi vârstă geologică. (Text: Agerpres, Foto: captura youtube/ Star News)