Cea mai rapidă sanie fără motor – 134,368 km/h

guy-martin-sanie

Recordul pentru cea mai rapidă sanie fără motor îi aparţine prezentatorului britanic de televiziune şi pilotului de motociclete Guy Martin.

În 2014, acesta a stabilit recordul pentru cea mai mare viteză atinsă pe zăpadă cu ajutorul unei sănii fără motor, pusă în mişcare doar de gravitaţia pământului, şi anume 83,5 mile pe oră, aproximativ 134,368 km/h. Încercarea a avut loc în staţiunea de schi Grandvalira din Andorra, potrivit www.guinnessworldrecords.com.

Guy Martin şi-a doborât astfel propriul record, obţinut în timpul filmărilor pentru postul de televiziune Channel 4. Vechiul record era de 21,5 mile pe oră respectiv aproximativ 34,601 km/h.

Guy Martin l-a surclasat astfel pe germanul Rolf Allerdissen, care atinsese o viteză de 62,25 mile pe oră aproximativ 100,18 km/h, în anul 2010, la Pitztal Glacier din Austria.

Recordul lui Guy Martin a fost ultimul dintr-o serie de cascadorii îndrăzneţe pentru spectacolele oferite în emisiunile sale, în care încerca o serie de provocări privind viteza, explorând limitele fizicii. (Text: Agerpres, Foto si video: guinnessworldrecords.com)