Cea mai periculoasă furnică din lume

furnica bulldog

Pe coastele estice ale Australiei trăieşte o furnică ce poartă numele ştiinţific de Myrmecia pyriformis. Denumită popular „furnica bulldog”, insecta este capabilă să omoare un om adult, fapt pentru care este considerată pe site-ul guinnessworldrecords.com drept „cea mai periculoasă furnică din lume”.

Şi-a căpătat porecla de „bulldog” din cauza ferocităţii cu care atacă victimele, care sunt, simultan, şi muşcate, înţepate şi injectate cu venin. Mai mult, în timpul aceluiaşi atac, furnica este capabilă să înţepe de mai multe ori, în succesiuni rapide, cantitatea de venin ce intră în sângele victimei crescând cu fiecare împunsătură. Conform Guinness Book, se cunosc cel puţin trei cazuri de oameni ucişi de Myrmecia pyriformis, din 1936 şi până în 1988.

În lungime, furnica bulldog măsoară între 14 şi 23 milimetri, femelele fiind, în general, mai mari decât masculii. Picioarele şi mandibula sunt de culoare roşu-închis, restul corpului având o nuanţă de maro spre negru. Se pare că o colonie de Myrmecia pyriformis poate exista şi fără o regină. (Text: Agerpres, Foto: freedawn.co.uk, Video: youtube.com)