Cea mai mare structură asamblată în spaţiu

ISS

Cu o lungime de 108 metri şi o lăţime de 88 metri, formată din module şi panouri solare şi aflată la o altitudine care variază între 330 şi 435 de kilometri, Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station – ISS) este, potrivit Guinness World Records, cea mai mare construcţie realizată de om în spaţiu.

Construcţia ISS a început odată cu lansarea pe orbită a segmentului rusesc Zaria, la 20 noiembrie 1998, fiind cel mai mare proiect de cooperare internaţională. Alături de SUA, Rusia, Japonia, Canada şi Brazilia, la proiectul ISS participă şi 11 state europene: Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Spania, Italia, Olanda, Suedia, Germania, Elveţia, Belgia, Norvegia. Începând cu noiembrie 2000, staţia este ocupată în permanenţă de echipaje comune, care sunt înlocuite la un anumit interval de timp.

Staţia Spaţială este construită din numeroase module independente, care pot fi cuplate şi decuplate, în orice moment, fără a afecta funcţionalitatea ansamblului.

De asemenea, există atât module presurizate, cât şi din module nepresurizate, panouri solare pentru alimentarea cu energie, iar o navetă spaţială Soyuz este ataşată în permanenţă la staţie, pentru a asigura evacuarea astronauţilor de la bord în cazul producerii unui accident. Totodată, ISS este prevăzută cu numeroase sisteme care asigură viaţa la bord.

Suprafaţa totală a modulelor presurizate este de 837 de metri pătraţi, în timp ce masa staţiei atinge valoarea impresionantă de 450 de tone. Staţia orbitează Pământul de 15,51 ori pe zi, la un interval de 90 de minute, la o altitudine care variază între 330 şi 435 de kilometri, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră.

 Pe ISS au fost desfăşurate numeroase cercetări ştiinţifice în condiţii de microgravitaţie, urmărindu-se acţiunea acestui fenomen asupra oamenilor, plantelor, dar şi identificarea de noi medicamente şi soluţii, analizarea schimbărilor climatice de pe Pământ. Durata de funcţionare a ISS era prevăzută până în 2020, însă la 8 ianuarie 2014, NASA a prelungit până în 2024 durata de funcţionare a acesteia. (Text: Agerpres, Foto: nasa.gov, Video: youtube.com)