Cea mai mare pască din lume

cea-mai-mare-pasca

În aprilie 2009, pasca uriaşă realizată în Municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava, a fost omologată de World Records Academy, stabilind recordul de a fi cea mai mare pască din lume.

Pasca cu un diametru de doi metri şi 10 centimetri, cu o grosime de peste zece centimetri şi cântărind peste 170 kg, potrivit worldrecordacademy.com, a fost realizată în zece ore, de cinci patiseri şi cinci bucătari de la firma „Mopan” Suceava.

Pasca a fost aşezată într-un coş uriaş din împletituri de nuiele în faţa Catedralei Ortodoxe „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuţi, iar după ce a primit binecuvântarea, a fost măsurată şi omologată de reprezentantul World Records Academy.

Apoi, a fost tăiată şi distribuită celor prezenţi. Pentru prepararea tradiţionalei copturi de Paşti au fost folosite 300 de ouă, 45 de kilograme de brânză de vaci, trei kilograme de stafide şi câteva zeci de kilograme de făină. A fost realizată în forma rotundă, după cum cere tradiţia, care simbolizează perfecţiunea, având o cruce pe mijloc, iar de jur împrejur – un inel din aluat.

Reprezentantul World Records Academy, care a omologat acest record, a declarat: „Organizaţia noastră a omologat numeroase recorduri de gătit, dar cel realizat astăzi are o semnificaţie deosebită: această pâine dulce cu brânză, cunoscută sub numele de Pască, este simbolul Pământului, al perfecţiunii. Şi cu atât mai mult, întrucât este preparată aici, în tărâmul de legendă al Bucovinei!”.

Evenimentul de la Rădăuţi a făcut parte din programul „Paştele în Bucovina”, organizatorii dorind să atragă cât mai mulţi turişti atât români cât şi străini în localitatea lor. (Text: Agerpres, Foto: evz.ro)