Cea mai mare aeronavă din lume

Airlander 10-01

Dirijabilul Airlander 10, cea mai mare aeronavă din lume, a fost prezentat publicului pentru prima oară luni, înaintea celui dintâi zbor prevăzut să aibă loc în cursul acestui an, informează AFP.

Aparatul a plutit în aer, la aproape un metru deasupra solului, în faţa fotografilor, într-un vast hangar situat în împrejurimile oraşului Bedford, la nord de Londra.

El are lungimea de 92 m, depăşind orice avion de linie.Nu există nimic de această talie la ora actuală’, a subliniat David Burns, pilot-şef de încercare.

Enormul prototip utilizează heliu pentru a se ridica în aer, unde poate rămâne cinci zile cu echipaj sau peste două săptămâni fără nimeni la bord, potrivit constructorului său, societatea Hybrid Air Vehicles, care vrea să-l promoveze pentru misiuni variate, de la supraveghere la transporturi.

Nicio dată nu a fost stabilită până în prezent pentru primul zbor, care urmează să aibă loc în acest an, după ce testele la sol vor fi terminate.

Airlander îşi află originea într-un contract atribuit de armata americană, aflată în căutarea a noi mijloace de supraveghere, pentru un program botezat Long Endurance Multi-Intelligence Vehicle (LEMV).

Airlander 10-02

Un prototip al dirijabilului realizase primul zbor în 2012, însă Pentagonul a anulat proiectul din cauza dificultăţilor tehnice şi a restricţiilor bugetare.

Hybrid Air Vehicle a recuperat atunci aparatul şi l-a transferat în Regatul Unit pentru a-i dezvolta o versiune civilă care a devenit Airlander 10.

Societatea mai are în plan un proiect de aparat botezat Airlander 50, care îl va depăşi în mărime pe Airlander 10 şi va fi capabil să transporte o încărcătură de 50 de tone. (Text: Agerpres, Foto: hybridairvehicles.com, Video: youtube.com)