Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan

cruce-caraiman1

Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan este Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman, munţii Bucegi. Recordul a fost recunoscut şi omologat de reprezentanţii Cărţii Recordurilor la 14 august 2013.

Monumentala lucrare metalică a fost ridicată cu sprijinul şi la iniţiativa Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României, între 1926-1928, în memoria eroilor ceferişti căzuţi în timpul primului război mondial în luptele împotriva armatei germane, pentru redobândirea Transilvaniei.

Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu. Construcţia monumentului a început în anul 1926 şi s-a finalizat în august 1928. Inaugurarea monumentului şi sfinţirea acestuia au avut loc la 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci. Din motive de vizibilitate amplasamentul Crucii a fost stabilit pe vârful secundar al Caraimanului de 2291 m, faţă de cel principal de 2325 m, de unde nu ar fi putut fi văzută decât din apropiere, de pe platou.

Crucea propriu-zisă are o înălţime de 28 m şi două braţe de câte 7 m fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat, placat cu piatră, înalt de 7,5 m. Iniţial, Crucea a fost introdusă direct în stâncă, însă în anul 1930, la doi ani după sfinţire, s-a realizat un soclu din beton armat, îmbrăcat în piatră de calcar fasonată şi îngrijit rostuită, pentru o mai bună încastrare a ei. Soclul măsoară 8,37 metri înălţime. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit, la început, generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

cruce-caraiman2

În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional. S-a renunţat astfel la generator ca sursă de iluminare şi s-a apelat la sursa cu care era dotată staţia complexă de la Coştila (2487 m), legătura făcându-se printr-un cablu subteran.Din decembrie 2004 a fost racordată la energia electrică a oraşului Buşteni.

Crucea a fost ridicată sub coordonarea societăţii „Cultul Eroilor”, cu sprijinul unui număr mare de voluntari, elevi şi studenţi, precum şi a locuitorilor din zonă. Materialele de construcţie au fost transportate, cu trenul până în staţia CFR Buşteni, iar de aici cu vehicule trase de boi, pe traseul Buşteni-Sinaia-Păduchiosul-Dichiu-Platou-Caraiman.

De asemenea, a fost utilizat funicularul Fabricii de hârtie Buşteni, pe traseul Valea Jepilor-cantonul Schiel-Platoul Bucegi, de unde materialele mai uşoare au fost transportate pe cai, măgari sau chiar cu rucsacii, pe cărări înguste, până în vârful Caraiman.

Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare şi poate fi văzută de la zeci de km depărtare, pe Valea Prahovei. (Text: Agerpres, Foto: cruceacaraiman.ro)