Cea mai bună bibliotecă publică din lume

biblioteca-Dokk1

Iubitorii cărţilor şi culturii în general au un motiv în plus să viziteze Danemarca deoarece Dokk1 din Aarhus a primit titlul de ”Cea mai bună bibliotecă publică din lume”, arată Time.

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor de Biblioteci (IFLA) a acordat Dokk1 acest titlu în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Columbus, Ohio, datorită clădirii futuriste inaugurate în iunie 2015 şi a dotărilor acesteia.

Cea mai mare bibliotecă publică din Scandinavia are, pe lângă rafturi cu cărţi şi spaţii de lectură, şi alte facilităţi destinate comunităţii. Astfel, există săli de conferinţe, de spectacole, instalaţii de artă şi locuri de joacă, toate acestea beneficiind de un design modern, spaţii largi, privelişti către portul din apropiere şi cât mai multă lumină naturală.

De asemenea, Dokk1, proiectată de firma de arhitectură Schmidt Hammer Lassen, conţine şi cel mai mare clopot tubular din lume, care sună de câte ori se naşte un copil în oraş — proaspeţii părinţi pot apăsa un buton în maternitate pentru a semnala comunităţii fericitul eveniment.

”DOKK1 este o neobişnuită întâlnire de succes dintre două frumoase tradiţii daneze: pe de o parte, ambiţiile noastre culturale de a extinde toate ramurile cunoaşterii către fiecare generaţie şi clasă socială şi, pe de altă parte, simţul nostru pentru design funcţional şi frumos”, arată într-un comunicat ministrul Culturii din Danemarca, Bertel Haarder, care s-a declarat foarte încântat de premiul primit de biblioteca din Aarhus.

De la deschiderea sa, peste 1 milion de vizitatori au trecut pragul bibliotecii. (Text: Agerpres, Foto: pinterest.com, Video: youtube.com)