Cea mai adâncă scufundare a unui echipaj

scufundare-1960

La 23 ianuarie 1960, un echipaj format din inginerul şi oceanograful elveţian Jacques Piccard (1922-2008, fiul inventatorului Auguste Piccard) şi locotenentul de marină american Donald Walsh, aflat în batiscaful Trieste, a atins adâncimea maximă de 10.911 m în Challenger Deep o secţiune a Gropii Marianelor situată la aproximativ 200 km de Guam, în vestul Oceanului Pacific, potrivit www.guinnessworldrecords.com.

Batiscaful este un submarin de explorare a abisurilor oceanice care se poate deplasa prin mijloace proprii. Batiscaful a fost inventat în 1940, de fizicianul, inventatorul şi exploratorul elveţian Auguste Piccard (1884-1962). La bordul lui FNRS-2, exploratorul a realizat în 1948, o serie de scufundări în ocean.

Coborârea batiscafului Trieste s-a făcut de-a lungul a aproape 5 ore. Acesta nu era dotat cu echipament ştiinţific şi nu au avut loc niciun fel de experimente la bordul său. Misiunea sa a fost aceea de a demonstra că se poate atinge fundul oceanului în cea mai adâncă zonă a sa.

Piccard şi Walsh au observat peşti plaţi şi o nouă specie de creveţi. Pe atunci nimeni nu credea că la asemenea adâncimi poate exista viaţă, consemnează www.swissinfo.ch. Suportând însă o presiune de 1.000 de ori mai mare decât cea de la nivelul mării, sticla groasă de 19 cm s-a fisurat, echipajul fiind nevoit ca după 20 de minute petrecute în cel mai adânc loc din ocean să revină la suprafaţă. Ascensiunea a început odată cu aruncarea balastului şi a durat cam trei ore.

Jaques Piccard a relatat despre expediţie în volumul ”Seven Miles Down”, împreună cu Robert Deitz, un important geolog care l-a ajutat la planificarea acestei misiuni. Trieste nu a mai fost implicat în nicio altă expediţie, deoarece întreţinerea şi manevrarea implicau costuri foarte mari. În 1961 a fost scos din uz.

Groapa Marianelor este situată în vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 200 km est de Insulele Mariane. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2.250 kilometri şi o lăţime de 69 de kilometri. Cea mai adâncă zonă este Challenger Deep şi are, conform ultimelor măsurători, 11.022 m, potrivit www.deepseachallenge.com. (Text: Agerpres, Foto: deepseachallenge.com, Video: youtube.com)