Cea mai adâncă peşteră din lume

Vrtoglavica-01

Peştera Vrtoglavica (sau Vrtiglavica, care în limba slovenă înseamnă ”vertij”) este localizată în Muntele Kanin (2.587 de metri) din regiunea slovenă a Alpilor Iulieni, consideraţi a reprezenta anticamera Alpilor, în apropierea graniţei cu Italia.

Alpii se întind pe o distanţă de 1.100 km de-a lungul Europei, din Slovenia până în Franţa. Printre cele mai faimoase vârfuri ale Alpilor se află: Mont Blanc (4.808 m) aflat în Franţa, Materhorn (4.478 m), Eiger (3.970 m), Monte Rosa cu vârful Dufourspitze (4. 634 m), a doua înălţime a Alpilor.

Constituită dintr-un singur puţ vertical extrem de adânc (aven), cu o lungime de 603 metri, peştera are dimensiuni demne de Cartea Recordurilor, potrivit guinnessworldrecords.com.

Lungimea totală a peşterii este de 643 de metri. Aceasta conţine una dintre cele mai înalte cascade din lume, a cărei lungime este estimată între 400 şi 440 de metri.

Cavitatea naturală a fost descoperită în vara lui 1996, de către o echipă de speologi italieni. Capătul său a fost atins la 12 octombrie acelaşi an, de către o expediţie sloveno-italiană.

A doua peşteră verticală cea mai lungă este Patkov Gust (553 de metri) şi este situată în Munţii Velebit din Croaţia, potrivit newworldencyclopedia.org.

Cel mai mare sistem de peşteri din lume este reprezentat de Peştera Mamut din Kentucky, SUA, cu o reţea ce însumează 579 km de galerii subterane. Următoarea, cea mai marea reţea de peşteri este Jewel Cave situată lângă Custer, Dakota de Sud, SUA, cu o lungime de 225 km.

Pestera-MamutPeştera Mamut

În 2005, cea mai adâncă peşteră cunoscută, până în prezent, măsurată de la cel mai înalt punct de intrare până la cel mai jos este Peştera Krubera (Voronia) din Abhazia, Georgia, cu o adâncime de 2.140 m.

A fost prima peşteră explorată pe o adâncime de peste doi kilometri. Cea mai mare cameră subterană individuală descoperită este reprezentată de camera Sarawak aflată în Parcul Naţional Gunung Mulu din Borneo, Malaysia. Camera aflată în plan înclinat şi plină de bolovani, acoperă o suprafaţă de 2.400 mp şi are înălţime de 80 m.

Peşterile sunt ecosisteme naturale subterane. Cea mai mare parte a acestora se formează în roci uşor solubile sub acţiunea slab acidă a apelor de infiltraţie. Astfel de roci sunt calcarul, gipsul, marmura. (Text: Agerpres, Foto: reddit.com, kentuckytourism.com, Video: youtube.com)