Cea mai abruptă stradă din lume

Baldwin Street-01

Localizată în Dunedin, Noua Zeelandă, Baldwin Street este cea mai abruptă stradă din lume. Având peste 350 de metri în lungime, strada se înalţă cu un metru la fiecare 2,86 metri parcurşi pe o lungime totală de 69,2 metri, şi a fost înscrisă în Cartea Recordurilor.


Strada are un unghi maxim de 19 grade şi sunt 34 de case construite de-a lungul său. Trotuarul pentru pietoni este înlocuit cu scări, iar şoseaua este betonată, deoarece asfaltul s-ar scurge într-o zi caldă, dar şi pentru a asigura o aderenţă mai bună în zilele ploioase, potrivit www.dunedin.nz.com.

Pe cea mai abruptă stradă din lume sunt organizate o serie de evenimente sportive. Unul este cursa Jaffa, desfăşurată în cadrul Cadbury Chocolate Carnaval, unde zeci de mii de bomboane portocalii sunt rostogolite pe stradă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La capătul străzii sunt amenajate nişte canale, care preiau bomboanele şi se hotărăşte, astfel, cine este câştigătorul cursei. Baldwin Street Gutbuster este o cursă de coborât şi urcat strada, la care participă peste 1.000 de persoane, atât localnici, dar şi din alte zone ale lumii.(Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, funonthenet.in, Video:youtube.com)