Cea mai abruptă linie de funicular

funicular

Cea mai abruptă linie de funicular din lume – Scenic Railway, potrivit Guinness Book of Records, se află în Katoomba, un oraş din centrul Parcului Naţional Blue Mountain (New South Wales) din Australia. Renumit pentru peisajele montane superbe, Katoomba, aflat la circa 100 km vest de Sydney, a devenit cunoscut începând cu 1879, când a fost deschisă prima mină de cărbune.

În prezent, faimosul funicular acţionează pe acelaşi traseu original, cea mai abruptă pantă ajungând la 52 de grade pe o distanţă de 415 metri (cu o diferenţă de nivel de 206 metri). Mina a fost închisă în 1945, însă linia de funicular a rămas, devenind în timp o importantă atracţie turistică a zonei.

Până în prezent, funicularul a transportat circa 25 de milioane de turişti, aflându-se la a cincea generaţie de vagoane care au coborât şi urcat pe aceste şine. Ultimele reparaţii şi recondiţionări au fost făcute în 2013. Transportând câte 84 de pasageri, noul funicular format din patru vagoane pleacă la fiecare 10 minute. (Text: Agerpres, Foto: traveltalkmag.com.au, Video: youtube.com)