Ce-şi doresc femeile de la bărbaţi

femei-barbati-comportament

Întrebarea cu privire la ce-şi doresc femeile de la bărbaţi frământă multă lume de foarte mult timp şi este subiect de anecdote şi chiar de filme. Răspunsurile cele mai la îndemână ar fi că femeile îşi doresc fie bărbaţi cu bani, fie bărbaţi care arată bine, sau, dacă se poate, bărbaţi şi frumoşi şi bogaţi.

Ei bine, conform unui studiu publicat recent, situaţia nu stă chiar aşa, femeile fiind mai degrabă atrase de bărbaţii altruişti, conform unui material publicat de Business Insider.

Să nu fim însă înţeleşi greşit. Femeile îşi doresc ca partenerii lor să arate bine, însă, conform studiului, dacă ar trebui să aleagă o singură calitate la bărbatul lor, atunci probabil că ar alege altruismul.

Acest rezultat oferă „noi dovezi cu privire la importanţa altruismului pentru femeile care îşi aleg partenerul”, se precizează în studiul coordonat de profesorul Daniel Farrelly de la Universitatea din Worcester, publicat în ultimul număr al revistei Evolutionary Psychology. Cercetarea confirmă faptul că altruismul este „poate cea mai importantă trăsătură de caracter pe care femeile o caută la partenerii cu care doresc să aibă o relaţie pe termen lung”.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 202 femei heterosexuale, recrutate online, majoritatea cu vârste sub 25 de ani. Ele au fost invitate să se uite la 12 seturi de fotografii, fiecare prezentând două chipuri de bărbaţi, unul atrăgător şi unul mai puţin atrăgător. Imaginile au fost însoţite de mici scenarii, dintre care 8 prezentau situaţii în care altruismul sau lipsa sa jucau un rol important.

Un astfel de scenariu spune că: „Doi oameni merg printr-un oraş aglomerat şi observă un om al străzii, aşezat pe jos, lângă o cafenea. Persoana E decide să intre în cafenea şi să cumpere un sandviş şi un ceai pe care le oferă omului fără adăpost de afară. Persoana F se preface că are treabă pe telefonul mobil şi trece pe lângă omul străzii ca şi când nu l-ar fi observat”.

Comportamentul altruist a fost atribuit, în unele cazuri, bărbatului cu chipul frumos din fotografii, iar în altele celui mai puţin atrăgător. În alte scenarii, frumosul şi urâtul din fotografii au primit comportamente neutre, pentru ca oamenii de ştiinţă să identifice importanţa aspectului fizic atunci când cei doi bărbaţi au un comportament similar.

După ce au văzut fotografiile şi au citit scenariile, femeile au notat, pe o scară de la 1 la 5, cât de „interesant” li se pare fiecare dintre bărbaţii din fotografii, atât pentru o aventură de o noapte, cât şi pentru o relaţie de durată.

„În general, bărbaţii care (conform scenariilor) au dat dovadă de un nivel mai ridicat de altruism au fost în mod considerabil mai dezirabili decât ceilalţi”, susţine studiul.

Dacă bărbaţii frumoşi dar indiferenţi au fost consideraţi drept mai interesanţi pentru o aventură de o noapte, bărbaţii care au dat dovadă de generozitate au fost aleşi de femei „pentru relaţii pe termen lung”.

„Bărbaţii care erau doar altruişti au fost consideraţi mai dezirabili decât bărbaţii care erau doar atractivi (…) Dacă un bărbat are o singură calitate din cele două, atunci altruismul este de departe considerat mai valoros de către femei”, conform studiului.

Acest studiu confirmă şi rezultatele unei cercetări germane desfăşurate anul trecut, conform căreia bărbaţii cu comportament altruist, care dau deseori dovadă de generozitate, au şanse crescute de a-şi găsi o parteneră de viaţă. (Text: Agerpres, Foto: themodernman.com)