Cavaleri din mai multe cetăţi şi castele medievale transilvane alături de domniţele lor graţioase, lupte între daci şi romani sau salve de tun – toate au reprezentat elemente de atracţie pentru câteva mii de turişti şi localnici care au luat parte duminică, 3 aprilie, la deschiderea oficială a Cetăţii Deva.
Evenimentul intitulat ‘Vivat Castrum Deva’ a avut loc după trei ani în care monumentul istoric a fost inclus într-un proiect cu finanţare europeană ce a avut ca scop reabilitarea incintelor 2 şi 3 şi realizarea unor spaţii pentru desfăşurarea unor manifestări culturale specifice unui asemenea amplasament.
„Dragi oaspeţi, dragi vizitatori ai cetăţii, mult prea frumoase domniţe, onoraţi cavaleri, tuturor celor de faţă şi viitori, sănătate! Azi, în ziua a treia a lui Prier 2016, Anul Domnului, în numele locuitorilor Cetăţii Devei vă întâmpin cu salutul nostru de bună pace! Fiţi bineveniţi, dragi oaspeţi, în mândra noastră Cetate! Bucuraţi-vă, dansaţi şi veseliţi-vă astăzi în zi de mare sărbătoare. Vivat Castrum Deva!”, le-a spus celor prezenţi primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
Manifestările au început la Poarta 1 a Cetăţii cu o paradă medievală la care au luat parte reprezentaţi ai mai multor ordine de cavaleri din ţară, domniţe, daci şi romani din Asociaţia Terra Dacica Aeterna. La sosirea acestora pe Platforma de Artilerie, în incinta 3 a Cetăţii, au avut loc mai multe momente artistice, lupte între cavaleri, dar şi între dacii şi romanii de la Terra Dacica Aeterna.
Cei prezenţi au putut vizita apoi principalele elemente de interes ale Cetăţii, între care podul mobil, terasa de belvedere spre râul Mureş, zona La Cuptoare, Camera Artileriştilor sau Bastionul Bethlen, ultimele două urmând să găzduiască, în viitor, mai multe expoziţii.
Turiştii care doresc să viziteze Cetatea Deva au la dispoziţie mai multe trasee. Cei care doresc să facă o plimbare pe jos vor pleca de la Poarta 1 şi, la un moment dat, vor trebui să urce o scară cu 271 de trepte, după care vor ajunge la Platforma şi Camera Artileriei. Apoi vor vedea incinta 2, Bastionul Bethlen şi scara semicirculară. Un traseu pe jos cu vizitarea completă a Cetăţii durează circa două ore.
O variantă mai comodă este aceea de a urca pe Cetate cu telecabina şi apoi să fie vizitate incintele 3 şi 2, împreună cu celelalte obiective de acolo.
Autorităţile se aşteaptă ca în acest an Cetatea Deva să fie vizitată de circa 300.000 de turişti, după ce în 2015 numărul acestora a ajuns la 130.000 de persoane, tendinţa fiind de creştere în ultimii patru ani.
Lucrările de reabilitare a Cetăţii Deva au costat 38,42 milioane lei, din care 21,96 milioane lei au fost asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar Primăria Deva a contribuit cu o cofinanţare de 516.844 lei. (Text si foto: Agerpres)