Casele pictate ale populaţiei ndebele din Africa

casa-pictata1

Ndebele este un grup etnic african, care trăieşte în Africa de Sud şi Zimbabwe şi este cunoscut pentru talentul artistic, folosit în special la pictarea caselor şi realizarea podoabele din mărgele colorate.

casa-pictata2Femei în Satul Cultural Ndebele din oraşul Loopspruit, provincia Gauteng din Africa de Sud

Nu se ştiu prea multe despre aceşti oameni, cu excepţia faptului că provin din triburile mai mari nguni, care alcătuiesc aproape două treimi din populaţia neagră din Africa de Sud. Se crede că populaţia ndebele a călătorit din Natal în regiunea Transvaal şi s-a stabilit în apropiere de Pretoria, în secolul al XVI-lea.

casa-pictata4

casa-pictata3

Rivalitatea dintre familii a determinat un grup ndebele să se deplaseze mai departe, spre nord, în Zimbabwe. Dintre grupurile care au rămas în Africa de Sud, manala şi ndzundza, cel din urmă a dezvoltat un sistem abstract de pictare a caselor şi este cunoscut la nivel mondial ca fiind populaţia ndebele din Africa de Sud.

casa-pictata6

casa-pictata5

Oamenii ndebele au fost războinici formidabili şi au subjugat de multe ori alte populaţii mai mici, pe care le-au asimilat în societatea ndebele. Au urmat căsătorii mixte şi schimburi culturale. Se presupune că arhitectura timpurie a caselor ndebele şi pictarea acestora au fost adoptate ca urmare a acestor relaţii.

casa-pictata7

Potrivit unor surse, etnicii ndebeles au suferit o înfrângere oribilă într-un război împotriva coloniştilor de limbă olandeză – burii, chiar înainte de începutul secolului al XX-lea. Forţaţi să ducă o viaţă apăsătoare, oamenii ndebele au început să folosească simboluri expresive pentru a comunica în secret unii cu alţii.

casa-pictata8

Pictura a devenit atât o expresie a rezistenţei culturale, cât şi a continuităţii. Fermierii buri au înţeles semnificaţia acestei arte ca ţinând de domeniul decorativ şi au considerat-o inofensivă şi, prin urmare, au permis să fie continuată.

casa-pictata9

Picturile murale sunt realizate întotdeauna de către femei, iar tradiţia şi stilul sunt transmise în familii, din generaţie în generaţie, de către mame. O casă bine pictată arată că gospodina este o soţie şi o mamă bună. Ea este responsabilă cu pictarea porţilor exterioare, a pereţilor frontali, a pereţilor laterali, şi, de obicei, a interiorului casei.

casa-pictata10

Primele modele de artă pe perete şi simboluri provin din formele şi modelele vechilor podoabe din mărgele ale populaţiei ndebele. Cea mai timpurie artă murală este realizată cu modele tonale pictate de femei cu degetele pe pereţii din pământ ai caselor cilindrice.

Înainte de introducerea de către francezi a pigmenţilor acrilici în Africa de Sud, în 1940, au fost folosiţi numai pigmenţi naturali. Ocrul monocrom, maroul, negrul şi albul varului de calcar erau nuanţele iniţiale. Pereţii trebuiau să fie repictaţi sezonier, după ploile de vară, care spălau pigmenţii naturali.

casa-pictata11

Pictura de pe pereţii populaţiei ndebele a evoluat de-a lungul anilor, fiind vizibilă creşterea influenţei externe. De exemplu, un imens logo BMW a fost găsit pictat pe o casă. Cu toate acestea, în zonele îndepărtate din nordul provinciei se pot vedea în continuare culorile tradiţionale: negru din funingine, alb din calcar de var, roşu, maro închis, completate acum de nuanţe de albastru deschis, albastru, galben-auriu, verde, şi, ocazional, roz.

casa-pictata12

Unul dintre cele mai bune locuri în care se poate vedea această formă de artă este satul Mapoch, la aproximativ 40 km vest de Pretoria. Un alt sat ndebele care merită o vizită este Mpumalanga, situat în estul Africa de Sud, la nord de KwaZulu-Natal şi la graniţa dintre Swaziland şi Mozambic.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:flickr.com, en.wikipedia.org)