Case de tortură, descoperite în plin centrul capitalei columbiene

Panoramica de Bogotá hacia los cerros

Case de tortură şi de ucidere prin dezmembrare au fost descoperite de poliţie în plin centrul capitalei columbiene, Bogota, într-un cartier în care se practică traficul de droguri şi prostituţia, inclusiv de minori, a anunţat Parchetul din Columbia, informează AFP.

În timpul operaţiunilor desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute, forţele de ordine au identificat ‘trei locuri unde se aflau celule şi carcere, urme de gloanţe pe ziduri’ şi urme de ‘sânge uman’, a declarat Julian Quintana, directorul Corpului Tehnic de Investigaţii (CTI) din cadrul Parchetului.

‘Când victimele aveau răni deschise, erau date la câini, care le devorau aproape de vii’, a precizat el, detaliind metodele de tortură practicate în acest cartier, numit ‘Bronx’.

Unsprezece persoane au fost arestate de la începutul anchetei declanşate în urmă cu un an, când doi funcţionari ai Parchetului au fost sechestraţi şi au relatat apoi torturile la care au fost supuşi.

Cartierul ‘Bronx’ se află în apropiere de birourile forţelor armate terestre şi ale poliţiei, precum şi de Casa de Narino, sediul preşedinţiei.

‘Operaţiunile sunt în curs, pentru că acest tip de situaţie nu poate fi tolerată, mai ales în centrul capitalei Bogota, la şase străzi distanţă de palatul prezidenţial’, a denunţat şeful statului columbian, Juan Manuel Santos, în timpul bilanţului săptămânal pe marginea luptei împotriva crimei organizate.

În cadrul acestor operaţiuni, 200 de minori victime ale exploatării sexuale au fost eliberaţi, precum şi peste 1.500 de persoane fără adăpost reduse la sclavie, şi au fost transferaţi în centre de primire, a spus Quintana.

Bandele care controlează cartierul ‘Bronx’ din 2002 au creat comandouri formate din ‘foşti paramilitari şi foşti membri ai forţelor de ordine, având drept obiectiv să preia controlul asupra traficului de arme, nu doar în Bogota, ci în întreaga Columbie’, a mai precizat acesta. (Text: Agerpres, Foto: slideshare.net)