Cascadele zburătoare din Milford Sound

Milford Sound1

Milford Sound se află în sud-vestul Insulei de Sud a Noii Zeelande, fiind un fiord şi cea mai cunoscută atracţie pitorească din ţară.

Sculptat de gheţari în timpul glaciaţiunilor, fiordul se întinde pe lungimea de 15-19 kilometri, cu o lăţime de până la 3 km, fiind mărginit de stânci abrupte, care cresc pe verticală de la marginea apei pe ambele părţi. Unele dintre aceste stânci ajung până la 1.500 de metri altitudine faţă de nivelul mării.

Milford Sound2

Milford Sound este unul dintre cele mai umede locuri din lume – plouă 182 de zile pe an. Milford Sound arată cel mai magnific atunci când plouă.

Milford Sound3

Ca la „zidul de lacrimi” din Hawaii, ploile dau naştere la zeci de cascade temporare, care curg pe stânci, unele ajungând la o mie de metri lungime. Cele mai multe dintre cascadele mai mici nu ajung niciodată la sol.

Milford Sound4

Milford Sound este situat la latitudini caracterizate de un puternic vânt aproape constant, din vest. Vântul se deplasează netulburat pe mii de kilometri, până când întâlneşte brusc peretele enorm al Alpilor de Sud.

Milford Sound5

Prinse în îngusta „poartă” a fiordului Milford Sound, vânturile puternice se ridică, până ajung la pereţii stâncii, unde suflă împotriva picăturilor din care sunt formate cascadele temporare.

Milford Sound6

Prinse de furtuna puternică, căderile albe ale cascadelor sunt spulberate lateral de-a lungul suprafeţei stâncii. Priveliştea de neuitat este admirată de numeroşi turişti de pe navele de croazieră.

Milford Sound7

Milford Sound nu este singurul loc din lume care oferă astfel de privelişti, dar nu există niciun alt loc în care acest fenomen să fie observat atât de des.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)