Hierve el Agua se află în statul mexican Oaxaca, la aproximativ 70 km est de oraşul Oaxaca, şi 14 km sud-est de oraşul Mitla. Hierve el Agua înseamnă în spaniolă „apa care fierbe”, iar numele vine de la izvoarele minerale naturale care se găsesc aici şi din care ies bule de gaze ca şi cum ar fierbe.
Apele se adună într-o piscină naturală din vârful unei stânci, oferind un loc spectaculos pentru scăldat şi pentru admirat ciudatul peisaj.
Când te apropii de Hierve el Agua, de la distanţă, se vedea ceva ce pare a fi o cascadă masivă îngheţată pe partea laterală a muntelui. Dar prezenţa gheţii este imposibilă în acest climat cald.
De fapt, ceea ce se vede sunt depozite de minerale formate de-a lungul a mii de ani, din apa minerală încărcată care deversează peste marginea falezei şi se scurge pe partea stâncoasă a muntelui.
Prin depunerea mineralelor conţinute de apă se formează pe versantul stâncii stalactite mari, cu structură similară celor din peşteri.
Cascada pietrificată de la Hierve el Agua este compusă din două porţiuni, având, în total, peste cincizeci de metri înălţime de la nivelul de bază al stâncii. O primă cascadă împietrită, verticală, coboară doisprezece metri din vârf, iar celalaltă coboară alţi treizeci de metri, într-un plan înclinat.
Prima porţiune, de doisprezece metri, se numeşte „Chica Cascada” (Cascada Mică) şi „curge” de pe o suprafaţă care are şaizeci de metri lăţime.
Cealaltă porţiune a cascadei pietrificate se numeşte „Grande Cascada” (Cascada Mare), şi se lăţeşte de la 80 de metri la vârf, la 90 de metri pe platoul de bază. Mai uşor accesibilă şi mai des vizitată este ” Chica Cascada”. Aceasta mai este numită şi „Amfiteatrul”.
Apele izvorului de la Hierve el Agua sunt suprasaturate cu carbonat de calciu, care se depune şi formează structura cascadei pietrificate.
Se consideră că această apă, cu un conţinut ridicat de minerale, are calităţi terapeutice şi, din acest motiv, turiştii se scaldă în piscina naturală din vârful stâncii.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: en.wikipedia.org, flickr.com, Video: youtube.com)