Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoşani

casa-memoriala-nicolae-iorga-01

Casa memorială „Nicolae Iorga” din Botoşani păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială, legate de personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga.

Amplasată în Str. Nicolae Iorga nr. 14 din Botoşani, aceasta este casa în care s-a născut şi a copilărit marele istoric, casa în care a locuit familia Iorga între anii 1876-1880. Dintre cele 10 locuinţe schimbate de familia istoricului în perioada copilăriei şi adolescenţei sale, această casă este singura care s-a păstrat din secolul al XIX-lea.

casa-memoriala-nicolae-iorga-04

Construită în stilul arhitecturii moldoveneşti are caracteristicile celui mai vechi şi mai răspândit tip de locuinţă de târgoveţ din zonă şi a fost declarată monument istoric. Clădirea originală, cu pereţi din paiantă, ajunsă în stare de ruină, în anul 1965, a fost restaurată complet. Acoperişul din tablă a fost înlocuit cu şindrilă, stâlpii din beton au fost înlocuiţi cu stâlpi de lemn (1967-1975). În 1990 s-a realizat racordul la instalaţia termică şi în 1993 s-a refăcut instalaţia electrică, ultimile lucrări de reabilitare fiind realizate în anii 2010-2011, potrivit casememoriale.ro/casa-memoriala-nicolae-iorga şi turismbotosani.ro.

Din 1977 casa memorială Nicolae Iorga a devenit secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

Istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician, Nicolae Iorga este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor şi filozof al istoriei. S-a născut la 17 ianuarie 1871 la Botoşani şi a fost ucis de legionari la 27 noiembrie 1940, la Strejnic, în judeţul Prahova. După studii elementare şi gimnaziale în Botoşani, a urmat Liceul Naţional din Iaşi.

casa-memoriala-nicolae-iorga-02

În 1888, a absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi într-un singur an cu diploma „magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin şi Leipzig, obţinând doctoratul (1893) la numai 23 de ani. Cofondator al Partidului Naţionalist-Democrat în 1910, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, ministru şi prim-ministru, Iorga a avut şi o activitate ştiinţifică prolifică. A scris 1.003 volume, 12.755 articole şi studii şi 4.963 recenzii, culminând cu ”Istoria României”, în zece volume.

A militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor. A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial şi a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A iniţiat campanii pentru a apăra cultura României. S-a opus grupării fasciste Garda de Fier, fiind în cele din urmă asasinat de un comando legionar. După aflarea veştii asasinării lui Iorga, 47 de universităţi şi academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

casa-memoriala-nicolae-iorga-03

Dimensiunea extraordinară a acestei mari personalităţi a culturii româneşti şi universale este conturată de piesele şi documentele deosebit de valoroase expuse în Casa memorială de la Botoşani. Două încăperi ale casei sunt rezervate unei expoziţii foto-documentare şi unei săli multifuncţionale unde sunt expuse, printre altele, primele ediţii din operele istorice, literare şi memorialistice semnate Nicolae Iorga.

În holul casei sunt expuse manuscrise, prezentate cronologic, începând cu primele documente şcolare, continuând cu perioada studiilor liceale, universitare, din ţară şi in străinătate şi încheindu-se cu anii deplinei maturităţi a savantului, în timp ce în ultima încăpere este adăpostită o bibliotecă istorică, alcătuită din carte curentă achiziţionată în ultimii ani.

Camera copiilor reflectă pasiunea pentru citit a lui Nicolae Iorga printr-o etajeră cu cărţi, o masă de scris, un sfeşnic cu lumânare. Această încăpere este martoră a primelor lecturi şi se bucură de o descriere amănunţită în cartea autobiografică a marelui istoric intitulată „O viaţă de om aşa cum a fost”.

casa-memoriala-nicolae-iorga-05

Pot fi admirate în această casă fotografii originale de familie, diplome de Dr. Honoris Causa primite din partea unor celebre instituţii de învăţământ din Europa (Sorbona, Cambridge, Roma) şi un mare număr de cărţi scrise de Nicolae Iorga, multe în ediţii princeps, precum şi ziare şi reviste pe care le-a editat şi îndrumat. De asemenea, pot fi admirate în vitrine cu valoare memorială: un ceas de masă, un vas ornamental vienez ce a aparţinut bunicului lui Iorga, manuscrise aparţinând mamei sale, Zulnia Iorga.

Salonul familiei redă un interior, datând din ultimele decenii ale secolului XX, aparţinând unei familii cu venit modest, dar cu un trecut prosper, timp în care s-au acumulat o serie de bunuri, provenind din agoniseală proprie sau moştenite de la familiile avute din care proveneau părinţii istoricului. (Text: Agerpres, Foto: casememoriale.ro, agerpres.ro)