Casa Breslelor la Castelul Corvinilor

Castelul-Corvinilor-1

Fosta Casă a administratorului de la Castelul Corvinilor din Hunedoara va deveni, în acest an, Casa Breslelor, un muzeu în care turiştii vor putea vedea mai multe ateliere specifice meşteşugarilor din spaţiul transilvănean, inclusiv unul interactiv dedicat romilor argintari, căldărari şi lingurari.

‘Casa Breslelor va fi un muzeu dedicat meşteşugarilor din Hunedoara. Vom putea întâlni aici replici ale atelierelor de pielărie, argintărie, prelucrarea lemnului, aşa cum se întâmpla în urmă cu câteva secole în zona municipiului Hunedoara’, a declarat luni, directorul Castelului Corvinilor, Costin Tinca.

Potrivit acestuia, proiectul se va finaliza în circa patru luni, interval de timp în care vor fi efectuate lucrările de descărcare arheologică şi apoi amenajările exterioare şi interioare ale clădirii. Un spaţiu aparte va fi dedicat meşterilor romi argintari sau căldărari care vor produce diverse obiecte, pe viu, în faţa turiştilor.

Administraţia castelului doreşte ca prin acest proiect să crească gradul de atractivitate al monumentului istoric pentru turişti. Astfel, o dată intraţi în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, turiştii vor putea vizita Casa Breslelor, Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie şi apoi castelul medieval.

Castelul-Corvinilor-2
Realizarea Casei Breslelor este posibilă cu ajutorul unui grant în valoare de 937.850 de euro, bani nerambursabili oferiţi de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, în baza unui proiect depus anul trecut de Primăria Hunedoara la Ministerul Culturii.

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara şi este apreciat ca unul dintre cele mai frumoase castele medievale din România, el figurând recent pe coperta principală a ghidului de călătorie în România şi Bulgaria editat de Lonely Planet, cea mai cunoscută editură de gen din lume.

Castelul a fost transformat în muzeu din anul 1974. Anul trecut, peste 280.000 de turişti au trecut pragul acestui monument istoric.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Muzeul Castelul Corvinilor)