Alimentele bogate în amidon preparate la temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă de timp, precum cartofii prăjiţi intens, pot creşte riscul de cancer în cazul persoanelor care le consumă în mod frecvent, au anunţat luni oamenii de ştiinţă britanici din cadrul unei agenţii guvernamentale, informează Reuters.
Potrivit Agenţiei guvernamentale pentru standarde alimentare din Marea Britanie (FSA), o substanţă numită acrilamidă, produsă atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte pentru o perioadă îndelungată la temperaturi foarte înalte, poate creşte riscul de cancer. Acest lucru a fost relevat în urma studiilor efectuate pe animale, au precizat reprezentanţii Agenţiei.
Într-o declaraţie care a stârnit critici din partea unor experţi independenţi, FSA susţine că pentru reducerea pericolului consumatorii ar trebui să gătească alimentele bogate în amidon la temperaturi scăzute şi să le mănânce atunci când acestea au o tentă aurie, nu maronie.
„Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamida are potenţial cancerigen în cazul oamenilor”, se arată în declaraţie.
„Ca regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele şi pâinea”, precizează FSA, potrivit sursei citate.
Alţi experţi susţin, însă, că există o serie de factori cu un mai mare potenţial cancerigen, precum fumatul, consumul de alcool şi obezitatea, iar consumatorii ar trebui să îşi concentreze atenţia în primul rând asupra lor.
„În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că acrilamida are potenţialul de a interacţiona cu ADN-ul din celulele noastre, aşadar poate fi asociată cu cancerul”, susţine organizaţia Cancer Research UK într-un răspuns emis după anunţul FSA. „Însă, în urma cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorităţii tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă şi riscul de cancer”, precizează aceasta.
Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), clasifică acrilamida drept „un potenţial factor cancerigen uman” punând această substanţă în aceeaşi categorie de risc ca şi utilizarea steroizilor anabolizanţi, consumul de carne roşie şi de băuturi foarte fierbinţi, dar şi meseria de lucrător în saloanele de coafură.(Text: Agerpres, Foto: playbuzz.com)