Carmen Bunaciu, multiplă campioană la înot

carmen-bunaciu-01

Multipla campioană la înot Carmen Bunaciu s-a născut la 15 septembrie 1961, la Sibiu, unde a făcut primii paşi în sportul care a consacrat-o. La vârsta de 13 ani s-a alăturat Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti.

Proba sa favorită a fost cea de 200 m spate, iar dintre reuşitele marii campioane amintim: a câştigat 70 de titluri de campioană naţională în probele individuale şi a stabilit 39 de recorduri naţionale; a obţinut 10 medalii (5 de aur, 3 de argint şi două de bronz) la Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexic), 1981 (Bucureşti), 1983 (Canada), 1985 (Japonia); 30 de titluri de campioană balcanică; două medalii de aur la concursul preolimpic din 1989 (Moscova). La Campionatul Mondial din 1978 se clasează pe locul IV la proba 200 m spate şi pe locul VII, la 100 m spate.

Carmen Bunaciu a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din Guayaquil (Ecuador, 1982), la proba de 200 m spate, aceasta fiind prima medalie din istoria înotului românesc la un Campionat Mondial.

S-a calificat la trei finale ale Jocurilor Olimpice, în 1980, clasându-se pe locul IV, la 100 m şi 200 m spate şi pe locul VII, cu ştafeta de 4×100 m mixt. În topul celor mai bune performanţe europene a ocupat locurile I la 100 şi 200 de m spate, în anul 1979.

carmen-bunaciu-02

S-a retras din activitatea competiţională în 1986. Din toamna acelui an şi-a început cariera de antrenoare, alături de fostul ei dascăl Cristina Șopterian. După un an, a preluat în pregătire o grupă de junioare foarte talentate (Patricia Orăşteanu, Nadia Zgondea, Carmen Vlădăreanu, Ana Dogariu), care i-au adus primele satisfacţii în cariera de antrenor, prin titlurile de campion naţional sau medalii la Concursul Prietenia, Balcaniade şi Europene de juniori. După plecarea Cristinei Șopterian din ţară, s-a ocupat şi de grupa seniorilor, împreună cu Flavius Vişan.

În perioada 20-21 noiembrie 2010 a avut loc la bazinul Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani prima ediţie a Cupei de toamnă la înot masters, iniţiată de Carmen Bunaciu, împreună cu prietena sa, Anca Pătrăşcoiu. Au participat 130 de sportivi, un număr record în cadrul întrecerilor desfăşurate până atunci în înotul masters românesc.

A fost distinsă cu titlul de ”Maestru emerit” al sportului, precum şi cu titlul de ”Antrenor emerit” pentru merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea acestui sport în România. În decembrie 2010, la cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor TV Mania, Carmen Bunaciu a primit un trofeu pentru comentariile la competiţiile de înot, realizate, cu pricepere şi obiectivitate, la Eurosport.

Sportivelor Carmen Bunaciu şi Anca Pătrăşcoiu le-au fost oferite plachete omagiale cu ocazia inaugurării Bazinului Olimpic „Anatolie Grinţescu” de la C.S. Dinamo Bucureşti (10 noiembrie 2014)

carmen-bunaciu-03

Alături de alţi sportivi români de performanţă, Carmen Bunaciu a sprijinit proiectul de educaţie şi cultură sportivă intitulat ”Junior Sport” (2011), menit să contribuie la promovarea sănătăţii copiilor şi tinerilor.

A făcut parte din ştafeta care a purtat Flacăra olimpică ce a ars la Braşov pe timpul Festivalului Olimpic al Tineretului European 2013. Flacăra olimpică a fost aprinsă pe 2 februarie 2013, în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Atena, şi a ajuns la Bucureşti a doua zi. Ştafeta a fost alcătuită din 70 de persoane, printre care foste şi actuale glorii ale sportului românesc.

Carmen Bunaciu se numără, alături de Octavian Bellu, Iolanda Balaş-Soeter, Ilie Năstase, Cristian Gaţu, Otilia Bădescu, Ruxandra Dragomir ş.a., printre sportivii şi antrenorii români de prestigiu prezenţi în paginile volumului „Visul de a deveni campion”, semnat de promotorul de fitness Mihai Dragomir şi lansat la 12 martie 2014. (Text: Agerpres, Foto: prosport.ro, agerpres.ro)