CARAŞ-SEVERIN: Cascada Bigăr

Cascada_bigar4

Cascada Bigăr a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din partea de vest a ţării, după ce a fost declarată de un site american cea mai frumoasă din lume. Cascada Bigăr se află în judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, la jumătatea distanţei dintre localităţile Anina şi Bozovici, pe DN 57B.

Rezervaţia Naturală Bigăr cuprinde un izbuc, o peşteră, un pârău şi o cascadă, toate amplasate spre Ţara Almăjului, pe partea dreaptă a Cheilor Minişului, acolo unde drumul întâlneşte, imaginar, paralela 45 latitudine nordică a globului pământesc.

În Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumină de sub stâncă. Apa izbucului Bigăr iese de sub o stâncă înaltă de peste 50 metri. O parte din apa acestui izvor, de o puritate rară, este captată şi dirijată spre Păstrăvăria Miniş. Tot aici, dar sus, aproape de vârful stâncii, e gaura peşterii cu apă. De asemenea, apa din pârâul Bigăr cade, din treaptă în treaptă, formând o înşiruire de mici cascade, astfel încât, apa e când lină, când spumoasă.

Cascada_bigar3

La o distanţă de circa 200 metri de izbuc, apa se varsă în râul Miniş de pe un con de tuf vulcanic, de şapte metri înălţime. Acesta a format cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumuseţe aparte. Conul de stâncă este învelit în muşchi verde, iar apa care cade pe el pare a fi rochia unei mirese a muntelui.

„Renumita cascadă aparţine Direcţiei Silvice Caraş-Severin, dar, în acelaşi timp, şi Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, care a început deja să gospodărească această zonă, pentru că aici vin din ce în ce mai mulţi turişti şi vrem ca zona să arate bine, să fie curat. Aici, era un foişor care deja stătea să cadă, dar care acum a fost reamenajat, a fost schimbat acoperişul, s-au pus garduri de protecţie pentru a evita posibile accidentări şi s-au amplasat câteva mese şi băncuţe rustice”, a declarat Ştefan Stănescu, directorul Direcţiei Silvice Caraş-Severin.

Totodată, la izbuc, unde există o grotă, au fost realizate scări, pentru a putea fi vizitată în condiţii optime, mai ales că, în ultima perioadă, numărul turiştilor este tot mai mare. Pe timpul verii, aici vin şi câte 200 de maşini cu turişti zilnic.

„Din fericire, avem un judeţ foarte bogat în frumuseţi naturale. Eu nu aş putea face un clasament al acestora, al cascadelor, pentru mine toate sunt la fel de frumoase”, a precizat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraş-Severin.

Cascada_bigar1

Dacă până acum nu a existat o legendă a acestei cascade, profesor Floarea-Ana Ţunea a creat una, încercând, în acest fel, să atragă în zonă cât mai mulţi turişti. Potrivit acestei legende culte, pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjului, trăia o familie de ţărani foarte preţuită de locuitorii din zonă. Bărbatul era om gospodar şi cinstit, iar soţia lui, de o frumuseţe rar întâlnită. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaş care să le ducă numele mai departe şi să le vegheze bătrâneţile.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la  izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată. Tot în vis i s-a prezis că dacă va avea o fată, acesteia nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia a mers la izvor şi a băut apă, iar după o vreme a născut o fată ieşită din comun de frumoasă, fapt pentru care era râvnită de mulţi flăcăi. Tânăra fecioară, însă, s-a îndrăgostit de un băiat chipeş şi harnic, pe nume Bigăr.

Tatăl fetei, care ştia povestea, a încercat să o facă pe fiica sa să uite de tânăr, dar pentru că nu a reuşit acest lucru, a închis-o în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei au fost auzite de vrăjitoarea care sălăşluia în cealaltă lume, ştiută ca Tărâmul Regăsirii Dorului, spune legenda profesoarei Floarea-Ana Ţunea.

Atrasă de ţipetele fetei şi  înduplecată de suferinţa fără margini a acesteia, vrăjitoarea i-a spus că singurul lucru pe care poate să îl facă pentru tânăra fată era să-i transforme părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile ei.

„Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubeşti aproape de tine, dar, te previn, nu veţi putea niciodată trăi în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale şi tu vei muri odată cu el, spre a renaşte apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului, numai acolo, ceea ce ţi-a fost hărăzit la naştere nu se va împlini”, spune legenda.

Cascada_bigar2

Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, fermecat de vuietul mângâietor al acesteia, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, a Tărâmului Regăsirii Dorului, singurul  loc în care iubirea lor se putea împlini. Mai apoi, cascada a rămas mărturie a unei iubiri care-a învins limitele fiinţei umane, dar şi a faptului că dragostea înseamnă fericire şi sacrificiu, deopotrivă.

De atunci, îndrăgostiţii, spre a-şi pecetlui  dragostea, dar şi pentru a avea parte de iubirea veşnică, absolută, vin să bea apă din cascada ce poartă numele flăcăului Bigăr, conform legendei create pentru a potenţa interesul faţă de impresionanta cascadă. (Text: Agerpres, Foto: dreamdestinations.ro, ro.wikipedia.org)