Capitala ricşelor – Dhaka (Bangladesh)

Dhaka-01

Republica Populară Bangladesh, stat situat în Asia de Sud, sărbătoreşte, în fiecare an, la 26 martie, Ziua Naţională. În 1971, politica hegemonă a autorităţilor din Pakistanul de Vest determină proclamarea unilaterală a independenţei de către Pakistanul de Est sub numele de Bangladesh. Capitala statului Bangladesh – Dhaka (Dacca) – este principalul centru economic, cultural şi administrativ al ţării.

Amplasat pe malurile râului Buriganga, Dhaka – supranumit oraşul moscheelor, dar şi capitala ricşelor – este cel mai populat oraş al ţării: în septembrie 2013, numărul locuitorilor era de aproximativ 7.000.000, fiind totodată cel de-al nouălea cel mai mare oraş al lumii.


Partea veche a oraşului a fost, în secolul al XVII-lea, capitala regatului Mughal şi pentru o lungă perioadă de timp a fost principala sursă de muselină, atrăgând neguţători din toate colţurile lumii. Dezvoltarea modernă a cunoscut-o însă, în secolul al XIX-lea, în perioada dominaţiei coloniale britanice. Etimologia numelui oraşului este neclară: fie este atribuită existenţei arborelui dhaka, fie unui instrument de percuţie (membrafonul), fie faptului că în trecutul îndepărtat zeiţa Dhakeshwari ar fi fost ocrotitoarea oraşului, în partea de sud-vest a oraşului aflându-se şi un altar dedicat acesteia.

Dhaka-02

Principalul punct de plecare, pentru a vizita una dintre cele mai mari metropole din Asia de sud este considerat a fi Fortul Lalbagh situat în vechiul oraş Dhaka. A fost construit, în 1674, de către prinţul Mohammad Azam, fiul împăratului Aurangazeb şi a reprezentat scena multor bătălii. Printre monumentele găzduite de acest loc, transformat, în prezent, în muzeu se află moscheea Lalbagh, Sala de Audienţă şi Băile lui Nawab Shaista Khan.

Urmând aşa-numitul „Drum al Apelor”, se poate ajunge în centrul oraşului vechi – „Chowk Bazaar”, un adevărat labirint de drumuri înguste mărginite de clădiri vechi. Aici se pot, încă, vedea ruinele fostului palat Bara Katra, construit în 1644, iar foarte aproape se află Chota Katra, edificiu realizat în 1663 de către generalul Shaista Kan. Mai spre sud, se poate vedea Palatul lui Nawab, construit în 1872, parţial distrus în 1882, fiind în prezent renovat.


Un al punct de atracţie al vechiului oraş Dhaka este Tara Masjid sau Moscheea Stelară construită în secolul al XVIII-lea şi decorată cu sute de plăcuţe, formând modele în formă de stea. Alte moschei reprezentative sunt: Moscheea „Saat Masjid” (Moscheea celor 7 Domuri) construită în secolul al XV-lea în partea de sud-vest a oraşului, care are trei cupole peste sala de rugăciune şi alte patru domuri peste turnurile octogonale; Moscheea „Baitul Mukarram” (1968) care este, din punct de vedere al mărimii, cea de-a zecea moschee din lume; Moscheea „Hussaini Dalan”; Moscheea „Musa Khan” etc.

Dhaka-03

O serie de clădiri construite în perioada dominaţiei britanice se remarcă în partea nouă a oraşului, printre care şi Sala Curzon, construită de Lordul Curzon ca primărie a oraşului, în prezent găzduind Facultatea de Ştiinţă din cadrul Universităţii Dhaka, sau vechea „Curte Supremă” construită în 1905 ca o reşedinţă pentru guvernatorul britanic. În centrul oraşului se află Muzeul Naţional ce conţine o colecţie interesantă de picturi şi sculpturi din perioadele musulmană, budistă şi hindusă. O altă clădire remarcabilă este Casa Parlamentului realizată după schiţele arhitectului Louis I. Khan.

În interiorul limitelor oraşului există mai multe parcuri, precum: Grădina Buddha înfiinţată în 1904, Grădina Botanică Naţională (84 ha), Grădina Zoologică Dhaka, Parcul Ramna cu o suprafaţă de recreere de 277.200 metri pătraţi, Parcul Shishu – primul parc de distracţii pentru copii. În Dhaka există foarte multe instituţii de învăţământ, dintre care 52 sunt universităţi: Dhaka College fondată în 1841, Universitatea Dhaka cu un număr de peste 30.000 de studenţi, Universitatea Jagannah sau Colegiul Medicilor din Dhaka. (Text: Agerpres, Foto: alexandervandergraaf.nl, jibonbarta.com, commons.wikimedia.org)