Cântăreaţa britanică Annie Lennox a aniversat 60 de ani

Annie-lennox

Interpreta şi compozitoarea britanică de muzică pop/rock Annie Lennox s-a născut la 25 decembrie 1954. Cunoscută printr-un stil aparte, părul blond tuns scurt şi vocea deosebită, Annie Lennox a făcut parte din trupa de muzică „The Tourists”, care s-a afirmat la sfârşitul anilor 1970 şi care s-a destrămat în 1980.

În acelaşi an, Annie Lennox împreună cu Dave Stewart pun bazele trupei Eurythmics, unul dintre cele mai de succes grupuri pop din anii ’80. Începând cu anii ’90, Annie Lennox a preferat o carieră solo. De atunci a scos şase albume, cel de debut intitulându-se „Diva”, iar cel mai recent, „Nostalgia”, acesta din urmă apărând în 2014.

Este câştigătoarea a numeroase premii Brit Awards, a patru premii Grammy şi a unui MTV Video Music Award. În 2004 ea a câştigat atât un Glob de Aur, cât şi Premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original („Into the West”) din filmul „The Lord of the Rings: The Return of the King”.

În paralel cu cariera de muzician, Annie Lennox s-a implicat în multe cauze umanitare şi sociale, în mod special în campanii derulate în sprijinul statelor africane. În 2007 a iniţiat campania SING, cu scopul de a atrage fonduri destinate luptei împotriva SIDA. În 2011 a fost decorată de însăşi Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru campaniile caritabile şi munca în slujba cauzelor umanitare.

Zeci de milioane de discuri cu muzica ei, conţinând hit-uri precum „Why”, „Little Bird”, „Walking on Broken Glass”, „Precious”, „Love Song for a Vampire”, „A Thousand Beautiful Things”, „Sing”, „Pavement Cracks”, „Cold” sau „Dark Road”, au fost vândute în lumea întreagă.(Text: Agerpres, Foto: billboard.com, Video: youtube.com)