CANNES 2016 în cifre

festival-film-cannes-ww

Croazeta va fi în efervescenţă în cele 12 zile cât durează Festivalul de film de la Cannes. AFP enumeră câteva cifre care oferă o imagine a amplorii acestei întâlniri unice în lume.

Nouă este numărul personalităţilor membre ale juriului, care vor decerna duminică, 22 mai, Palme d’Or şi principalele premii ale celei de-a 69-a ediţii a festivalului. Cinci bărbaţi, printre care preşedintele juriului, George Miller, şi patru femei.

19 este numărul frunzelor de aur de pe celebrul trofeu Palme d’Or, confecţionate din aur de 18 carate. Valoarea trofeului este estimată la 20.000 de euro.

21 este numărul filmelor aflate în competiţie în acest an pentru Palme d’Or.

24 de trepte trebuie urcate până la intrarea în Palatul Festivalurilor.

40.000 de profesionişti sunt acreditaţi la ediţia din 2016 — în urmă cu 20 de ani erau „doar” 20.000—, dintre care 4.500 de ziarişti.

500 de persoane vor asigura securitatea în interiorul Palatului şi în imediata sa apropiere, la care se adaugă forţe de ordine naţionale şi municipale.

20 de milioane de euro este bugetul festivalului, jumătate finanţat de stat şi de comunităţile locale (primăria din Cannes, Consiliul regional Provence-Alpes-Cote d’Azur, Consiliul general al departamentului ALpes-Maritimes), iar restul de parteneri.

84 reprezintă numărul filmelor ce vor fi proiectate în acest an, dintre care 55 în selecţia oficială (21 în competiţia pentru Palme d’Or), 18 la secţiunea Quinzaine de realisateurs şi 11 la Semaine de la critique. În plus vor avea loc proiecţii la secţiunea Cannes Classiques, consacrată filmelor vechi restaurate sau unor documentare recente despre pelicule sau personalităţi ale cinematografiei.

74.000 şi 200.000 reprezintă numărul de locuitori stabili şi, respectiv, cel din timpul festivalului.

500 este numărul camerelor video prin care oraşul va fi supravegheat 24 de ore din 24, cu un dispozitiv întărit în apropierea Palatului Festivalurilor şi al Congreselor, precum şi pe Croazetă. Cu o cameră la 147 de locuitori, Cannes dispune de cel mai dens dispozitiv din Franţa.

12.000 este numărul de profesionişti participanţi la „piaţa filmului”. Organizată paralel cu festivalul, este cea mai importantă întâlnire a profesioniştilor din cinematografia mondială, în cadrul căreia se vând şi se cumpără drepturi de film, se fac asocieri pentru viitoare producţii şi se constituie o reţea profesională.

1.869 de filme au vizionat în acest an Thierry Fremaux, delegat general, şi echipa sa, alegându-le în final pe cele din selecţia oficială. Peliculele provin din 28 de ţări.

39.000 de euro costă o noapte petrecută la Penthouse Majestic, cel mai scump apartament din Hotelul Majestic de pe Croazetă. (Text: Agerpres, Foto: Reuters)