Când o vrabie mascul are impresia că partenera îl înşeală, se răzbună pe pui

vrabii

Vrăbiile masculi care îşi suspectează partenerele de infidelitate se răzbună fiind taţi răi. Ei le aduc puilor mai puţină mâncare dacă au impresia că mama lor este infidelă, arată un studiu apărut în revista American Naturalist şi preluat vineri de slate.fr.

Timp de 12 ani, biologi de la Imperial College din Londra au studiat populaţia de vrăbii de pe insula Lundy din Anglia şi au descoperit că masculii îşi schimbă comportamentul dacă îşi bănuiesc partenerele că au avut puii cu alţi masculi, scrie Washington Post. Potrivit Juliei Schroeder, autoare principală a studiului, masculii observă probabil comportamentul femelelor în perioada lor de fertilitate şi, dacă acestea petrec prea mult timp departe de cuib, deduc că îi trădează.

Vrăbiile formează de obicei cupluri monogame, iar cercetătorii au ţinut sub observaţie crearea a 300 de perechi dintre cele 400 de păsări studiate. S-a dovedit că şi masculii îşi înşeală partenerele, dar din motive diferite.

„Biologii cred că masculii sunt infideli pentru a se asigura că au cât se poate de mulţi descendenţi, în timp ce femelele îi înşeală cu parteneri de o ‘mai bună calitate genetică’ — care sunt mai sănătoşi şi pot zămisli pui mai robuşti”, arată ei.

Pentru a afla cât de infidele sunt vrăbiile masculi şi femele, cercetătorii au studiat genotipul fiecărei păsări şi le-au alcătuit arborele genealogic. Studiul a arătat că masculii nu pot şti dacă puii sunt ai lor sau nu. Comportamentul lor se datorează impresiei că partenera le este fidelă sau nu.

„Când puii dintr-un cuib au fost schimbaţi şi partenera a fost fidelă, tatăl a continuat să se străduiască să îi hrănească, ceea ce sugerează că ei nu au niciun mijloc să afle dacă cei mici sunt ai lor”, explică Julia Schroeder, citată de slate.fr. (Text: Agerpres, Foto: baynature.org)