Canalul Panama în formă extinsă

Canalul-Panama-02

Extinderea Canalului Panama, un succes al ingineriei moderne, al cărui al treilea set de ecluze a fost construit de un consorţiu condus de compania spaniolă Sacyr, a fost inaugurată duminică, 26 iunie, cu trecerea vasului chinez Cosco Shipping Panama, relatează agenţia EFE.

Aceasta este prima extindere a Canalului Panama, pe care Statele Unite l-a construit între 1904 şi 1914 şi l-a administrat până în momentul în care l-a retrocedat Panama, la 31 decembrie 1999, conform Tratatelor Torrijos-Carter, semnate în 1977.

Între 1996 (când se afla încă în administrarea americanilor) şi 2004, Canalul a derulat un program de investiţii în modernizare şi îmbunătăţiri în valoare de un miliard de dolari, pentru a creşte tranzitul pe această rută.

Noile ecluze, cu lungimea de 427 metri şi lăţime de 55 metri şi o adâncime de 18,3 metri au necesitat 4,4 metri cubi de beton şi 30.000 de muncitori, pe parcursul a nouă ani.

Acestea au fost construite de Grupul Unit pentru Canal (GUPC), condus de compania spaniolă Sacyr, care a semnat în 2009 un contract de 3,118 miliarde dolari, dar a prezentat creanţe economice ce însumează circa 3,4 miliarde dolari.

Costul global al extinderii se ridică la 5,45 miliarde de dolari, peste cele 5,25 miliarde dolari pentru care a fost semnat contractul în 2007.

Canalul-panama-01

Extinderea Canalului Panama, inaugurată duminică, reprezintă o oportunitate pentru ca ţările din America să-şi dezvolte infrastructura şi exporturile, a afirmat administratorul Canalului, Jorge Quijano.

„Această rută de tranzit este vârful icebergului unui plan ambiţios destinat transformării Panama într-un centru logistic al Americilor şi reprezintă o oportunitate semnificativă pentru ţările din regiune să-şi îmbunătăţească infrastructura, să majoreze exporturile şi să înceapă o creştere economică la fel ca a ţării noastre„, a spus Quijano.

Canalul Panama reprezintă un punct pivot pentru comerţul naval internaţional, prin acesta realizându-se 5% din comerţul internaţional în fiecare an. Canalul, care traversează istmul Panama în America Centrală, legând Oceanul Atlantic (prin Marea Caraibelor) de Oceanul Pacific, a fost inaugurat la 15 august 1914. În fiecare an prin canal treceau peste 14.000 de nave, transportând aproximativ 20.400 milioane de tone de marfă. (Text: Agerpres, Foto: EPA, salemwebnetwork.com, Video: youtube.com)