Câmpia Turzii reuşeşte microciparea tuturor câinilor cu stăpân

microcipare-caine

Câmpia Turzii este primul municipiu din România în care toţi câinii cu stăpân au fost microcipaţi, scopul acestei acţiuni fiind înregistrarea animalelor care are ca şi consecinţă o scădere semnificativă a numărului cazurilor de abandon, susţin organizatorii campaniei care s-a desfăşurat în acest oraş.

În plus, microciparea ajută la identificarea rapidă a patrupedelor dacă acestea se pierd. Potrivit reprezentanţilor „Registrului Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie” (READC) din Turda, care este una dintre asociaţiile care s-a ocupat de microciparea celor 1.400 de patrupede, această acţiune trebuie realizată în fiecare an şi este pentru al doilea an, consecutiv, în care oraşul Câmpia Turzii este primul din România care reuşeşte să finalizeze această campanie.

„Municipiul Câmpia Turzii este pentru al doilea an consecutiv singurul oraş din România având populaţia canină complet inventariată, înregistrată cu microcip, legitimaţie-card, toate acestea făcând posibilă şi legală vaccinarea antirabică, care, actualmente, la nivelul întregii ţări, s-a dovedit a fi un fiasco, fără vreo şansă de îmbunătăţire în viitor”, au precizat reprezentanţii READC. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu asociaţia de protecţie a animalelor Tasso din Germania, cele două entităţi fiind cele care au suportat şi costurile microcipării, beneficiarii – locuitorii oraşului Câmpia Turzii – primind acest serviciu în mod gratuit.

Potrivit coordonatorului proiectului, Marin Bleigner, în prezent, foarte puţine gospodării – sub 2% – au rămas neverificate, însă persoanele respective au fost notificate să se prezinte la veterinarul angajat în cadrul acestui proiect, pentru ca animalele să fie microcipate.

Microciparea este o operaţiune prin care câinelui i se introduce un dispozitiv în ceafă, sub piele. Microcipul are un număr de identificare şi dovedeşte că animalul este înregistrat şi are un proprietar.

Pe lângă microcip, câinii cu stăpân din Câmpia Turzii au primit şi o plachetă reflectorizantă care se poate ataşa la zgardă şi care conţine numărul de telefon al proprietarului, precum şi seria de înregistrare a animalului.

Cu ajutorul acestei campanii cetăţenii din Câmpia Turzii au putut economisi sume cuprinse între 50 şi 100 lei, cât ar costa microciparea şi înregistrarea, dar au şi evitat plata unei amenzi care se poate situa între 5.000 şi 10.000 de lei, pentru nerespectarea legii, care a intrat în vigoare în luna ianuarie.

Prima comună din ţară în care s-a reuşit microciparea şi sterilizarea integrală a câinilor cu stăpân se află tot în judeţul Cluj, fiind vorba despre Jichişul de Jos unde, în vara anului trecut, au fost microcipaţi şi sterilizaţi 450 de câini. (Text: Agerpres, Foto: dogshome.com)