Californienii vor putea mânca din nou foie gras

Foie gras

Un judecător federal american a anulat interdicţia privind vânzarea de foie gras în California, considerând că interferează cu legislaţia comercială, spre marea supărarea a apărătorilor drepturilor animalelor.

Parlamentarii statului California au votat interdicţia de vânzare a pateului de gâscă în 2004, dar măsura a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012. Restaurantele care servesc acest produs de lux – obţinut prin îndoparea gâştelor sau raţelor, o practică pe care organizaţiile de apărare a drepturilor animalelor o consideră ca fiind o cruzime – puteau primi amenzi de până la 1.000 de dolari.

PETA, organizaţia de apărare a drepturilor animalelor, a criticat măsura şi a reamintit că interdicţia de a îndopa animalele rămâne în vigoare, chiar dacă se autorizează vânzarea şi servirea în restaurante a patelui de gâscă produs în altă parte. PETA speră ca statul californian să facă apel şi ca decizia judecătorului federal Stephen Wilson să fie anulată.

Asociaţiile producătorilor care furnizează foie gras canadian în Statele Unite alături de cel mai mare producător american Hudson Valley Foie Gras au depus plângere la Los Angeles. Potrivit avocatului lor, Michael Tenenbaum, clienţii lor pierd cel puţin 15.000 de dolari pe zi ca urmare a acestei interdicţii. (Text: Agerpres, Foto: it.wikipedia.org)