Calea ferată Semmering

Calea ferată Semmering este o porţiune a căii ferate de sud din Austria, Sudbahn, care circulă între Viena şi Graz şi se continuă prin Maribor, Ljubljana şi, eventual, Triest.

Este o cale ferată într-o regiune de munte, a fost deschisă în anul 1854, iar din anul 1998 a fost declarată Patrimoniu mondial UNESCO.

Potrivit whc.unesco.org, calea ferată Semmering este cea mai veche din zona muntoasă din Europa, fiind construită între anii 1848 şi 1854. Reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale ingineriei civile din această fază de pionierat a construcţiilor de cale ferată.

„Linia ferată Semmering” a fost construită sub coordonarea inginerului veneţian Carlo di Ghega. Calea ferată trece peste o trecătoare la aproape o mie de metri altitudine, la acea dată fiind cea mai mare înălţime atinsă de o cale ferată şi constituind o realizare tehnică deosebită, în deplină armonie cu regiunea naturală traversată.

Calea ferată Semmering trece prin 14 tunele lungi de 1.477 metri (aproape o zecime din întreaga linie) şi prin localităţile: „Gloggnitz” — „Schlöglmühl” — „Payerbach-Reichenau” — „Küb” — „Eichberg” — „Klamm-Schottwien” — „Breitenstein” — „Wolfsbergkogel” — „Semmering” — „Steinhaus” — „Spital am Semmering” — „Mürzzuschlag”.

Începe la staţia Gloggnitz, la o altitudine de 436 metri, atinge punctul maxim după 29 kilometri, la 895 metri deasupra nivelului mării, şi se termină la 12 kilometri la Mürzzuschlag, la 677 metri deasupra nivelului mării.

Are o lungime de 41 kilometri, iar distanţa în „linie aeriană” este de 21 kilometri. Calea ferată parcurge un traseu cu o diferenţă de nivel de 459 metri. Traversează 14 tuneluri dintre care unele au până la 1.512 metri lungime, 16 viaducte (unele cu două nivele), peste o sută de poduri arcuite din piatră.

Numai jumătate din traseu este drept (22,4 km), cealaltă jumătate are curbe numeroase, linia care trece pe lângă locuri şi văi prăpăstioase fiind presărată cu viaducte.

Există 118 poduri mai mici de piatră arcuite şi 11 poduri de fier. Tunelul principal are 1430 metri lungime şi este considerat cea mai faimoasa construcţie de acest gen.

Aspectul întregii linii de cale ferată a schimbat în mod semnificativ între anii 1957 şi 1959, când au fost construiţi stâlpi pentru a transporta firele de contact pentru locomotivele electrice.

Staţiunea montană Semmering este o zonă accesibilă, datorită distanţei mici până la Viena. Alpii Vienezi se află la doar 80 de km de capitala Austriei.

Semmering impresionează cu vilele elegante şi un fundal natural de poveste. Semmering a fost mult timp o staţiune de munte pentru sănătate, fiind cunoscută pentru aerul său curat. Sporturile de iarnă şi drumeţiile făcute vara reprezintă principalele puncte de interes pentru turişti. (Text: Agerpres, Foto: whc.unesco.org, Video: youtube.com)