Trei reprezentanţi ai Asociaţiei Gugulania din Caransebeş au fost prezenţi în Munţii Dolomiţi, Italia, la primul antrenament comun al câinilor de intervenţie specială din rândul echipelor de salvare montană din Europa, alături de salvatorul montan Cristian Carol Brecica.
Este vorba despre Crup, un mascul în vârstă de şase luni, Vreni, o femelă de doi ani şi 11 luni, şi Xara, o femelă de doi ani, toţi trei din rasa Ciobanesc Belgian Malinois.
‘În perioada perioada 4 — 8 mai, Caransebeşul, prin Asociaţia Câinii S.A.R. Gugulania, reprezentată de mine şi de câinii Vreni şi Xara, câini de intervenţie la avalanşă Salvamont România, respectiv Crup, un mascul de şase luni, în pregătire pentru activitatea de căutare-salvare, au participat la un curs de pregătire de căutare-salvare a persoanelor dispărute în mediul natural şi de căutare a cadavrelor, în localitatea Villanders/Villandro, din Tirolul de Sud, Italia, organizat sub egida ICAR, comisia pentru intervenţia cu câini de salvare montană, forul internaţional care reglementează intervenţia pentru căutare şi salvare în domeniul alpin/montan. Împreună cu noi mai au fost şi Carlos Taşcău şi câinele Recco, echipaj al Serviciului Public Salvamont Gorj, respectiv Ion Sănduloiu, şeful comisiei de avalanşă din cadrul ANSMR, împreună cu câinii lui pregătiţi pentru intervenţia la avalanşă, Helios şi Dara’, a declarat luni Cristian Carol Brecica, salvator montan atestat.
Invitaţia a venit din partea Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din Romania, cheltuielile fiind asigurate din sponsorizări, donaţii şi fonduri proprii ale asociaţiei.
‘Toată activitatea noastră este susţinută cu ajutorul familiei şi a unor prieteni care au donat din puţinul lor către asociaţia noastră. Până în prezent, nu avem niciun suport sau acord de colaborare din partea autorităţilor locale sau judeţene, chiar dacă Vreni este primul câine de intervenţie la avalanşă pregătit şi brevetat în România, de Salvamont România, în anul 2015’, a precizat Cristian Carol Brecica.
În luna decembrie 2009, au murit doi oameni, un salvamontist şi soţia acestuia, în Munţii Țarcu. Atunci, pentru a-i găsi, salvamontiştii cărăşeni au căutat şase luni, punându-şi propria viaţă în pericol.
‘Nu a fost nimeni, la acea vreme, în România, să ne ajute cu un câine de avalanşă. I-am fi găsit în prima zi de căutare, dacă am fi avut suportul unui echipaj specializat pentru astfel de situaţii, şi nu după şase luni. Eram nervos la culme şi frustrat că nu există niciun câine de căutare-salvare, în ţară, să ne ajute cumva. Astăzi, când mă gândesc că într-o asemenea situaţie îţi ia câteva minute să găseşti o persoană aflată sub zăpadă, îmi vine să plâng când văd indolenţa şi superficialitatea celor care ne conduc şi care nu au învăţăt nimic atunci… Aşa m-am hotărât şi mi-am spus că voi începe să învăţ şi să formez un asemenea echipaj. În 2013 am început, iar în 2016 suntem lăudaţi şi apreciaţi de marile puteri ale salvării montane — din Austria, Elveţia, Norvegia sau Scoţia’, a subliniat Cristian Brecica.
Acesta trage încă un semnal de alarmă, tuturor autorităţilor, în ceea ce priveşte importanţa unor asemenea acţiuni de salvare şi în ceea ce priveşte prevenţia unor tragedii produse în urma unor avalanşe ori a altor situaţii de acest gen, precum a persoanelor dispărute. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Brecica Cristian-Carol)