Mai multe caiete din studenţia aviatorului român Aurel Vlaicu pot fi văzute, pe parcursul lunii iulie, într-o miniexpoziţie ce a fost deschisă luni la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva ca un preambul la Ziua Aviaţiei Române, ce va fi sărbătorită pe 10 iulie.
Cele patru caiete cuprind notiţe şi schiţe realizate de Aurel Vlaicu la Munchen, în anii 1905 şi 1906, ele fiind scrise în limba germană. Fiecare notiţă are trecută data, locul şi disciplina la care fac referire şi poartă semnătura lui Aurel Vlaicu.
‘Cele patru caiete expuse sunt următoarele: ‘Teoretische Maschinenlehre’ (Știinţa construcţiilor de maşini mecanice), München, 1906; ‘Mechanische Warmetheorie’ (Teoria mecanică a căldurii), München, 1906; ‘Wasserkraftmaschinen’ (Echipamente hidroenergetice), München, 1906; ‘Konstructionslehre der Maschinenteilen I’ (Știinţa construcţiilor pieselor de maşini), München, 1905/1906′, a explicat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.
Caietele se află acum în patrimoniul Secţiei de Istorie Modernă a MCDR Deva. Ele au intrat în posesia instituţiei de cultură în anul 1964, când au fost cumpărate de la Ion Vlaicu, fratele aviatorului.
MCDR Deva va organiza, pe 10 iulie, la Complexul Memorial ‘Aurel Vlaicu’, din localitatea Aurel Vlaicu, o serie de manifestări legate atât de comemorarea pionierului aviaţiei româneşti, cât şi de sărbătorirea Zilei Aviaţiei Naţionale.
Evenimentele vor beneficia de sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi al Primăriei Geoagiu, pe raza căreia se află satul Aurel Vlaicu.
Aurel Vlaicu (1882-1913) este considerat un pionier al aviaţiei române şi mondiale. A absolvit studiile inginereşti la Munchen, unde a obţinut diploma de inginer în anul 1907.
În anul 1908 s-a întors în satul natal Binţinţi — care astăzi poartă numele de Aurel Vlaicu — şi a construit un planor cu care a efectuat primele zboruri, în anul 1909.
În toamna anului 1909 Aurel Vlaicu s-a mutat la Bucureşti unde a construit avionul Vlaicu I, şi apoi avionul Vlaicu II, cu acesta din urmă reuşind să câştige mai multe premii la un miting aerian desfăşurat la Aspen (Austria).
La 13 septembrie 1913, avionul Vlaicu II s-a prăbuşit în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări a aviatorului de a traversa Munţii Carpaţi.
Aurel Vlaicu este înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală. (Text si foto: mcdr.ro)