Cafeaua este un antidot pentru ochii obosiţi

cafea

Exerciţiile fizice pot obosi ochii la fel de mult ca şi muşchii, dar o ceaşcă de cafea îi poate revigora, conform unui studiu internaţional, informează agenţia de presă Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă din patru ţări a descoperit primele dovezi ştiinţifice că mişcările oculare rapide îşi încetinesc frecvenţa atunci când organismul este obosit.

„Aceste rezultate sunt importante, deoarece ochii noştri trebuie să se mişte rapid pentru a capta informaţii noi”, a spus coordonatorul acestui studiu, dr. Nicholas Gant, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

„Dar există speranţă pentru băutorii de cafea, deoarece aceste tulburări vizuale pot fi prevenite prin consumul de cofeina”, a mai spus el. În cadrul studiului, au fost efectuate în laborator exerciţii pe bicicletă timp de trei ore, după care controlul cerebral al sistemului vizual a fost testat cu ajutorul camerelor specializate în urmărirea ochilor.

„Este remarcabil faptul că oboseala picioarelor încetineşte mişcarea ochilor. Acest lucru ar putea foarte bine să fie motivul pentru care biciclistul obosit nu vede niciodată autobuzul care vine”, a opinat specialistul.

Un dezechilibru neurochimic cauzat de efort fizic intens pare să se răspândească în sistemele de control ale creierului. Dar, o doză modestă de cofeină ar putea restabili echilibrul chimic, ajutând semnalele de la creier să ajungă la ochi.

„Cantitatea de cofeina pe care am administrat-o în timpul exerciţiului a fost echivalentul a două ceşti de cafea. Nu am observat nici un fel de efect cu o băutură placebo decafeinizată „, a mai precizat Gant.

„Interesant este că zonele creierului care procesează informaţii vizuale sunt rezistente la oboseală. Ele sunt căile care controlează mişcările ochilor ce par a fi veriga noastră cea mai slabă”, a adăugat el.

Echipa a investigat efectele pe care le au asupra fenomenului medicamentele psihiatrice utilizate pentru tratarea pacienţilor cu niveluri anormale ale acestor neurotransmiţători, mai notează agenţia de presă Xinhua. (Text: Agerpres, Foto: mensfitness.com)