Cafea extrasă din balegă de elefant, o delicatesă la preţuri piperate

cafea-elefant

Printre dealurile înverzite ale Thailandei, localnicii caută cu înfrigurare balegă de elefant din care „răsar” boabe de cafea pe care le culeg cu îndemânare.

După ce le vor spăla şi le vor râşni, vor folosi aceste boabe înghiţite în ajun de pachiderm pentru pregătirea unei cafele unice, printre cele mai scumpe din lume.

Blake Dinkin, fondatorul firmei „Black Ivory coffee”, a fost nevoit să convingă piaţa cu acest nou sortiment de cafea denumit „kopi luwak”. Numeroşi fabricanţi produc deja astfel de cafea recuperată din excremente de civete africane (mic mamifer) ţinute în cuşti pentru a colecta mai bine boabele.

El a studiat ipoteza excrementelor de leu sau de girafe înainte de a se orienta spre elefanţii care mănâncă boabe de cafea în perioada de secetă în Asia de Sud-Est.

„Am crezut că dacă le voi da să mănânce boabe de cafea, voi obţine o cafea bună. Dar era oribilă şi de nebăut. A trebuit să treacă 9 ani pentru a obţine ceea ce îmi doream cu adevărat”, spune Dinkin.

Stomacul elefantului acţionează ca o oală sub presiune, spune producătorul care laudă aromele acestei băuturi cu aromă de iarbă şi fructe, obţinută din boabe care au intrat în contact cu alimentele consumate de elefanţi. Iar acizii care facilitează digestia suprimă amărăciunea cafelei, asigură el.

Totuşi, pentru Aleaume Paturle, proprietar al cafenelei Lomi din Paris preferată de iubitorii cafelei bune din capitala franceză, interesul pentru această cafea este anecdotic.

 „Acest tip de cafea este amuzant, dar nu este cel mai bun produs. Pentru a face o cafea bună trebuie controlată fermentaţia. Dacă până la urmă cafeaua are un gust inconsistent, cel care o consumă ar trebui să ştie că boabele au tranzitat prin stomacul unui elefant”, conchide el.

Această cafea, oferită doar în hotelurile de lux din Asia, se vinde cu 60 de euro pentru cinci ceşti de mărimea unui espresso. Raritatea acestei cafele (150 de kg la recolta din 2015) contribuie la imaginea sa de marcă. Deschizătoare de tendinţe în Europa, unde clientela selectă este amatoare de noutăţi, cafeaua „Black Ivory” este gata să cucerească localurile din Paris, Zurich, Copenhaga sau Moscova.

Inventatorul produsului atrage atenţia şi asupra dimensiunii artizanale a acestui comerţ. Femeile din zonă culeg boabele din balegă cu mâna, înainte de a le spăla şi a le usca la soare. Multe din boabe se pierd dimineaţa, când elefanţii îşi fac toaleta şi nevoile în cursul apelor, explică amuzat Blake Dinkin.

Pentru a obţine un kilogram de cafea, elefanţii trebuie să mănânce 33 de kg de boabe de cafea în amestec cu orez şi banane, menţionează el. (Text: Agerpres, Foto: coffee-beyondstory.blogspot.com)